Στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole είχαμε συνηθίσει τους Προέδρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά καιρούς να εξαγγέλλουν σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική, με τις αγορές να αντιδρούν ξέφρενα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να μην συνέβη αυτή τη χρονιά με τη νέα Πρόεδρο της Federal Reserve Janet Yellen που τελικά εμφανίστηκε λιγότερο ‘dovish’ από τις εκτιμήσεις της αγοράς συνέβη ωστόσο με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ.

Εξαιρετικά dovish ο Mario Draghi

Η έκπληξη ήρθε από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης Mario Draghi ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ‘dovish’ όσον αφορά την ανεργία και τον πληθωρισμό των ευρωπαϊκών χωρών, κλείνοντας το μάτι σε πιθανή ποσοτική χαλάρωση.

Ας δούμε όμως τη συνολική εικόνα της ένωσης που αναγκάζει τον κεντρικό τραπεζίτη να ανασύρει τα έκτακτα όπλα άμυνας στη νομισματική πολιτική. Η Ευρωζώνη είναι αλήθεια πως περίμενε ένα τελείως διαφορετικό 2014.

Το ΑΕΠ πέρασε για πρώτη φορά σε θετικούς ρυθμούς με τις μεγάλες οικονομίες να κινούνται καλά, και τις περιφερειακές να προσπαθούν να ανακάμψουν. Καθώς διανύουμε όμως το 3ο τρίμηνο δεν βλέπουμε σημαντικές βελτιώσεις, με την κατάσταση να δυσχεράνει για την περιφέρεια.

Αυξάνονται οι πιθανότητες QE

Η αυξημένη πιθανότητα που δίνει η αγορά σε ένα πιθανό QE από την ΕΚΤ έφερε το EUR/USD να ανοίγει με ένα gap -0.40% χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, σε χαμηλά 11 μηνών. Την ίδια ημέρα ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 106,3 από το 108, με τις προσδοκίες να απέχουν κατά πολύ από τις εκτιμήσεις. Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Δευτέρα 01/09 περιμένουμε τη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας να περνά σε ύφεση (-0.2%) για πρώτη φορά από το Q2 2013.

Ιστορική ομιλία από τον κεντρικό τραπεζίτη της ΕΚΤ

Η ομιλία του Mario Draghi την περασμένη Παρασκευή στο Jackson Hole σηματοδοτεί μια ολοκληρωτική αλλαγή πολιτικής για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, και αυτό φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει οι συμμετέχοντες στην αγορά συναλλάγματος. Αυτό είναι ξεκάθαρο αν δούμε και την πτώση των αποδόσεων στα γερμανικά 10-ετή (bunds) σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 0.93%. Το EUR μπαίνει σε μια πτωτική δίνη, η ταχύτητα της οποίας θα εξαρτηθεί και από την δυναμική του δολαρίου, με την Fed να αναμένεται να ξεκινήσει την αύξηση επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τεχνική Εικόνα EUR/USD

Πλέον η ισοτιμία έχει ανοίξει το δρόμο για το ψυχολογικό 1.3000 και τα χαμηλά 17 μηνών στο 1.2750, και οι επόμενες ανακοινώσεις θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στο 1.3230, και το 1.3300 και 1.3400.

 

Facebook Comments