Ντάισελμπλουμ – Πάντοαν: Έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

MarketNews

Ντάισελμπλουμ – Πάντοαν: Έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις   , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Στην κοινή διαπίστωση ότι έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, προχώρησαν την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση-τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012» επανέλαβε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του ΑΜΠΕ για το αίτημα των δανειστών σχετικά με την απελευθέρωση των απολύσεων και για το κατά πόσον μπορεί η θέση αυτή να αναθεωρηθεί, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως «είμαι ανοικτός στο να εξετάσω νέα μέτρα, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι πάντα η βιωσιμότητα του χρέους και η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και στην χρηματοοικονομική αυτονομία και σταθερότητα της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

«Είχαμε μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Έχει επιτελεσθεί πρόοδος, τόσο σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του διαλόγου, όσο και στην συμφωνία επί μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Υπάρχει πρόοδος και η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Την Δευτέρα η συζήτηση θα συνεχισθεί και θεωρώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

«Θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία για να βγούμε από την κρίση που τη δημιούργησαν κάποιοι... Είμαστε έντιμοι ανοιχτοί και καθαροί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα δίνει διέξοδο» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να δείχνει αλληλεγγύη για τη σταθεροποίηση του ευρώ, αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους» διεμήνυσε πάντως την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.