Στον «αέρα» παραμένει το ν/σ για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας και στη σημερινή συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν ότι διατηρούν τις ενστάσεις τους για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση ελπίζει να κάμψει τις ενστάσεις αυτές στη νέα πενταμερή συνάντηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται γενναιόδωρο από την τρόικα,  η οποία υποστηρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στη συνάντηση δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των πλειστηριασμών.

Εκτός από το θέμα των δανείων συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της δημιουργίας Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, μέχρι τώρα υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και πως η Κομισιόν είχε άρει τις επιφυλάξεις της εδώ και κάποιους μήνες.

Προκειμένου να πεισθεί η τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε μελέτη του διεθνούς οίκου Oliver Winmann η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος σύστασης του Ταμείου, καθώς μπορεί να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό της έλλειψης ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή του συγκεκριμένου Ταμείου, ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει την πλειοψηφία των μετόχων να την έχει ο ιδιωτικός τομέας και το management να είναι υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι αν ιδρυθεί το συγκεκριμένο ταμείο θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας για έργα υποδομών, ενέργειας κλπ.

Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της περαιτέρω διευκόλυνσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τρόικα ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό από την αποκέντρωση της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ζητήσει συνάντηση με την τρόικα και η ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη.

Facebook Comments