Ενδιαφέροντα και άκρως αισιόδοξα βρίσκουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών οι διεθνείς οίκοι. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν Εθνική και Alpha Bank οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η HSBC αναφέρει ότι τα καλά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο αποδίδονταιι στον αναβαλλόμενο φόρο ενώ ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η τιμή – στόχος για την Εθνική είναι στα 3,72 ευρώ και για την Alpha στα 0,87 ευρώ ανά μετοχή. Δίνει δε σύσταση overweight για τις δυο μετοχές.

Υψηλότερα των προβλέψεων θεωρεί τα αποτελέσματα η JP Morgan η οποία επίσης αναφέρεται στον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο τα έσοδα κινήθηκαν κατά 9% κάτω από τις προβλέψεις της. Αναφέρει επίσης ότι βελτιώνεται το κόστος για τις τράπεζες σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων και διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια του γυρίσματος σε αύξηση στον ρυθμό των δανείων.

Η ανάλυση εκτιμά ότι όσον αφορά τα στρες τεστ συνεχίζει να υπάρχει συζήτηση για το αν τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση των κεφαλαίων, αν και όσον αφορά την Εθνική, η δήλωση του προέδρου είναι σαφής: “πιστεύω ότι θα έχουμε ικανά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουμε τα επερχόμενα στρες τεστ της ΕΚΤ, καθώς παράλληλα, θα χρειαστούμε μια ρεαλιστική αναδιάρθρωση τμήματος των δανείων”.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την σύσταση Buy και την τιμή-στόχο των 4 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής. Για την Alpha αναφέρει ότι η τιμή – στόχος είναι τα 0,90 ευρώ ανά μετοχή με περιθώρια εσόδου και σύσταση Buy.

Η Goldman Sachs κρίνει ως καλά τα αποτελέσματα της Alpha διατηρώντας την σύσταση Buy.

Σημειώνει ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν ανώτερα των εκτιμήσεων λόγω του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ τονίζει πως τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες και οι λειτουργικές δαπάνες δεν επιφύλασσαν εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική αναφέρει ότι τα κέρδη της τράπεζας ήταν ισχυρά και αναφέρει ως «καταλύτες» τον αναβαλλόμενο, τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων λειτουργικές δαπάνες αλλά και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Euroxx αναφέρει για την Εθνική πώς η συνεχιζόμενη μείωση της δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, απόρροια της βελτίωσης των επιπέδων εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης αλλά και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, καθώς και οι συνεχιζόμενες ενέργειες περιστολής δαπανών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη συνέβαλαν θετικά στην κερδοφορία.

Για την Alpha τονίζει πως τα ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 8,6 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση. Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται, με τα αποτελέσματα προ προβλέψεων να σημειώνουν αύξηση κατά 101,6% σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 516,8 εκατ.

Facebook Comments