Στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 60% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 23% οδηγεί το εγχείρημα της κυβέρνησης να εξομοιώσει τις αντικειμενικές με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία για τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών που αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, σε χθεσινή συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, οι περισσότερες αυξήσεις εντοπίζονται στα νησιά του Ιονίου, του Βορείου Αιγαίου και γενικά στις τουριστικές περιοχές, ενώ οι περισσότερες μειώσεις προτείνονται σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Λάθος καταλάβαμε…

«Μέχρι σήμερα (σ.σ.: χθες), οι εκτιμητές έχουν υποβάλει στοιχεία για το 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.τ.λ.», είπε η κ. Παπανάτσιου. Σημείωσε, δε, ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και χαρακτήρισε ως «παρανόηση» την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές! «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές», ανέφερε. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως διευκρίνισε, δείχνουν ότι στο 60% των περιοχών (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι οποίες εναρμονίζονται με τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς, στο 23% (2.300 ζώνες) έχουμε μείωση, και στις υπόλοιπες περιοχές καμία μεταβολή.

Ο… χάρτης

Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η μεγαλύτερη αύξηση αντικειμενικών τιμών προτείνεται για τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και γενικότερα για όσες περιοχές έχουν σχέση με τον τουρισμό, ενώ από την άλλη πλευρά «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας». Για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις, σύμφωνα με την υφυπουργό, «υπάρχουν στο 34% των ζωνών».

Επιβεβαίωση

Οι χθεσινές αυτές αναφορές της υφυπουργού επιβεβαιώνουν την προχθεσινή αποκάλυψη του «Ε.Τ.» ότι στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας, κυρίως στις λεγόμενες «φθηνές» και «λαϊκές» περιοχές του Λεκανοπεδίου και των λοιπών μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας, όπου οι αντικειμενικές τιμές (τιμές ζώνης) κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ., οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις τιμών που θα έχουν ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κύριου ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες με μικρής αξίας ακίνητα και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Στις περιοχές αυτές όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις αντικειμενικών τιμών κατά 10% έως 40%, ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αυξηθεί κατά ποσοστά τα οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα υπερβαίνουν το 20% και θα φθάνουν μέχρι και το 27,59%.

Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα έχει ως συνέπεια, στην κλίμακα των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, να σημειωθεί άνοδος σε υψηλότερο κλιμάκιο αντικειμενικών τιμών όπου ισχύει μεγαλύτερος συντελεστής υπολογισμού ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα:

  • Σε όσες περιοχές ισχύουν σήμερα τιμές ζώνης από 600 έως 750 ευρώ, οι εκτιμητές προτείνουν νέες τιμές άνω των 750 ευρώ. Συνεπώς ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 3,57%, με εξαίρεση τις περιοχές όπου λόγω αύξησης της «ηλικίας» των ακινήτων ο συντελεστής παλαιότητας θα μειωθεί.
  • Σε περιοχές όπου ισχύουν σήμερα τιμές ζώνης από 750 έως 1.000 ευρώ, οι νέες τιμές θα διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ (όχι όμως και υψηλότερα των 1.500 ευρώ). Συνεπώς ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί κατά 27,59%. Σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, λόγω αύξησης της «ηλικίας» των ακινήτων οι αυξήσεις στον κύριο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεταξύ 20% και 22%.

Με ίδιους όρους

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι με τις εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές τιμές τα προσδοκώμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι «περίπου στα ίδια επίπεδα» κι ότι δεν θα χρειαστεί «να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου», εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει καθόλου στις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για να αποτρέψει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για εκατομμύρια κατοίκους περιοχών με ακίνητα χαμηλής αξίας.

Εκτοξεύονται ακόμη 20 φόροι

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ, άλλες 20 κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας. Οι κατηγορίες των φόρων και των λοιπών αυτών επιβαρύνσεων είναι οι εξής:

  • Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
  • Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  • Το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕ.
  • Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
  • Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
  • Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
  • Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
  • Ο φόρος διανομής ακινήτων.
  • Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
  • Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
  • Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
  • Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
  • Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
  • Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
  • Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
  • Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.
  • Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
  • Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
  • Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρίες.

Facebook Comments