«Σήμερα κάναμε βήματα (…) σε μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε για το μέλλον» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ιστορική κοινή συνέντευξη που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στην ΠΓΔΜ μετά τη δίωρη συνάντησή τους. Δείγμα του καλού κλίματος, ήταν ότι οι δύο άνδρες αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον με το μικρό του όνομα, ωστόσο ο σκοπιανός υπουργός έδειξε ότι η FYROM έχει ισχυρές ενστάσεις στο «Gorna Makedonija».

Ειδικότερα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε για την απάλυψη των αλυτρωτικών αναφορών που επιθυμεί η Ελλάδα στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί παραπάνω εγγυήσεις, αλλά αποσαφήνισε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα συντάγματα είναι υπεράνω διακρατικών συνθηκών και διμερών συμφωνιών.

«Πιστεύουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό, όχι σάπιο, που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές και δεν πρόκειται να υπάρξει χαμένος… Παίρνεις το κύριο για σένα δίνεις το κύριο και για το άλλον, σε αυτό το συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα έχεις στο νου σου και μεταφυσικά πιστεύεις» εξήγησε ο έλληνας υπουργός.

«Θέλουμε λύση που δεν θα αναπαράγει προβλήματα στο μέλλον, που δεν θα προκαλεί νέες τριβές» σημείωσε.

Σύμφωνα με το Νίκο Κοτζιά, «το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, δεν θυμάμαι να παραπονείται πολύ ο κόσμος γιατί ο υπουργός Εξωτερικών δεν κινείται και δεν λύνει προβλήματα».

Όπως επισήμανε «οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις, μια δίκαιη ορθή λύση που δεν θα λύνει μόνο τα προβλήματα του παρελθόντος και θα ανοίγει το δρόμο στο μέλλον προς όφελος της ανάπτυξης και της ευρύτερης περιοχής».

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνώς, με συνθέτες ονομασίες, αμετάφραστες» επέμεινε ο υπουργός.

Eνστάσεις για το «Gorna Makedonija»

«Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία… Σκέφτομαι το πρώτο ήμισυ τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη Ελλάδας, και μετά το δεύτερο ήμισυ, τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη εδώ (…) νομίζω υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμα» σημείωσε από πλευράς του ο κ. Ντιμιτρόφ.

Για το αμετάφραστη σύνθετη ονομασία «Gorna Makedonija» ο Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και στα δύο (τμήματα), είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα».

«Αν γίνει μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης, νομίζω ότι και ο “Νίκος” έχει πραγματική επιθυμία για λύση, που δεν θα υποτιμήσει καμία πλευρά
και θα ανοίξει τις θύρες του μέλλοντος» ανέφερε.

Αναφορικά με τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι στην κοσμηματοποιία της χώρας του θέλει υπομονή και πολύ τέχνη μέχρι να κατασκευαστεί το κόσμημα.

Την επομένη εβδομάδα, δήλωσε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες θα συναντηθούμε περισσότερες φόρες έως ότου βρούμε κάποιο τρόπο για να μετατοπίσουμε τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά όσους αντιστέκονται σε ενδεχόμενη συμφωνία, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για «ανταγωνισμό μέλλοντος – παρελθόντος». Αυτή την ώρα ο κ. Κοτζιάς συναντάται με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Facebook Comments