Οι δασμοί ύψους $50 δισ. με $60 δισ. στις εισαγωγές από την Κίνα δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κινεζική ή παγκόσμια οικονομία. Αυτό εκτιμά η Fitch Ratings.

Όπως επισημαίνει, η συγκρατημένη αντίδραση της Κίνας μέχρι τώρα και η προθυμία των ΗΠΑ να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις υποδεικνύουν ότι το σενάριο αυτό μπορεί  να μην κλιμακωθεί σε έναν πιο επιζήμιο εμπορικό πόλεμο όπως αυτός έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Συνολικά, ο οίκος δεν αναμένει οι δασμοί του Τραμπ να επιβαρύνουν την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,1% αυτό το έτος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ΗΠΑ τελικά να επιβάλουν αδιάκριτα δεσμούς στην Κίνα, είτε επειδή το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές παραμένει σημαντικό ή στο πλαίσιο ενός κλιμακούμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν σχεδόν το 20% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας, που ισοδυναμεί με το 3,6% του κινεζικού ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, ευρύτεροι δασμοί θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία και σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στην υπόλοιπη Ασία. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη.

Facebook Comments