Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι θα χρειαστεί μία δεκαετία για να ξεπερασθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Σημείωσε ότι μια διαρκής λύση θα προκύψει μόνο όταν οι πολιτικοί σταματήσουν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και προωθήσουν μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βάιντμαν άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια, εάν τα νεότερα στοιχεία το δικαιολογούν, αλλά επισήμανε ότι η οικονομική πορεία της Ευρωζώνης δεν θα αλλάξει σημαντικά με μία τέτοια κίνηση. «Η υπέρβαση της κρίσης και των αποτελεσμάτων της θα είναι ένα πρόβλημα για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ερχόμενος σε εμφανή αντίθεση με την πρόσφατη εκτίμηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήρε τη συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου. Αν και σημείωσε ότι δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες διασώσεις, τόνισε ότι κατέδειξε τη σημασία της ιεράρχησης αυτών που θα υποστούν το κόστος των επενδυτικών τους αποφάσεων. Ιδανικά, οι καταθέτες δεν θα έπρεπε να θιγούν, δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, αλλά τόνισε ότι οι Κύπριοι καταθέτες είχαν λάβει «πολύ υψηλότερα» επιτόκια από τους Γερμανούς καταθέτες.

Για το ζήτημα να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις στη Νότια Ευρώπη για να δανείζονται με μικρότερο κόστος, το οποίο πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη, ο κ. Βάιντμαν είπε ότι άλλοι θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν καλύτερη εργαλεία να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Το σχόλιό του αυτό σημειώνει η εφημερίδα, σημαίνει ότι αν η ΕΚΤ χαλαρώσει τους κανόνες της για την αποδοχή ενεχύρων έναντι παροχής πιστώσεων ή, σε μία πιο ακραία περίπτωση, αγοράσει ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες για να τονωθεί ο δανεισμός των τελευταίων, θα έπρεπε να το κάνει πιθανότατα εναντίον των αντιρρήσεων ενός από τα πιο ισχυρά μέλη της. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, υπενθυμίζει η εφημερίδα, καθώς ο κ. Βάιντμαν ήταν το μόνο μέλος του 23μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ήταν αντίθετο στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Facebook Comments