Στα 6 δισ. ευρώ ανέρχεται το κεφαλαιακό ”μαξιλάρι” των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών για το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών stress tests, σύμφωνα με όσα αναφέρει η JPMorgan σε έκθεση με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 2014, στην οποία “τρέχει” τα δικά της stress tests.

Στην άσκηση που διενήργησε ο αμερικανικός οίκος για τις 34 ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτει, καμία τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET1 και σταδιακή ενσωμάτωση της Βασιλείας III.

Λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη ενσωμάτωση του αυστηρού πλαισίου της Βασιλείας III, δύο ελληνικές τράπεζες οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς εμφανίζουν αθροιστικά, στο δυσμενές σενάριο, κεφαλαιακό κενό της τάξης των 1,434 δισ. ευρώ (890 εκατ. ευρώ και 544 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζονται στα συγκεκριμένα τεστ οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης εκτός των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014, αλλά ούτε και ο αντίκτυπος των σχεδίων αναδιάρθρωσης τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν “καταπραϋντικά”.

Στο ίδιο σενάριο, Εθνική και Alpha Bank εμφανίζουν, σύμφωνα πάντα με την JPMorgan, κεφαλαιακό απόθεμα 462 εκατ. ευρώ και 469 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι οι υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες τις οποίες δεν καλύπτει, δεν αναμένεται να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο.

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν πως η αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη έκθεση σε προβληματικά δάνεια σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με αποτέλεσμα να δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κρίνεται από τους ίδιους εύλογο, ενώ τονίζεται ότι δεν αποτελεί πρόβλημα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η γερμανική Deutsche Bank εκτιμάται πως θα είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων του AQR και των στοιχείων για τα NPLs που λήφθηκαν υπόψη στην άσκηση διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής το 2013.

Εθνική, «το ελληνικό χαρτί με τουρκικές πλάτες»

Όπως τονίζει η JP Morgan, αναμένει η κερδοφορία (RoNAV) να βελτιωθεί προς το επίπεδο του 16% από το 8% που αναμένεται για το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από τα υψηλά στα οποία βρέθηκε στη διάρκεια της κρίσης (ιδιαίτερα για τις προθεσμιακές), έχοντας περαιτέρω ενίσχυση από τα μέτρα χαλάρωσης που αναλαμβάνει η ΕΚΤ, από τη μείωση του σχηματισμού NPLs που καταλήγουν σε χαμηλότερες χρεώσεις, στην βελτιστοποίηση του κόστους, στα οφέλη από την ύπαρξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη χώρα που ελέγχουν άνω του 90%, καθώς και από τη θετική επίδοση των τουρκικών της δραστηριοτήτων, όπου βλέπει τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται από τα 388 εκατ. ευρώ στα 744 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016.

Επισημαίνει ακόμη ότι σε αντίθεση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική είναι ήδη κερδοφόρα χάρη στην τουρκική θυγατρική της Finansbank. «Ενώ αναμένουμε οι Alpha, Πειραιώς, Eurobank να αρχίσουν να εμφανίζουν κέρδη από το 2015 και μετά, η Εθνική είναι ήδη πιο μπροστά από τις ανταγωνιστικές της. Αυτό το χάσμα κερδοφορίας οφείλεται στην καλύτερη εγχώρια επίδοση έναντι των άλλων εταιρειών του κλάδου (εν μέρει αντανακλώντας τις περιορισμένες εξαγορές στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ), στις τουρκικές δραστηριότητες (Finansbank, η οποία είναι στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας) που εμφάνισαν κέρδη 437 εκατ. ευρώ το 2013, 667 εκατ. ευρώ το 2012, εξισορροπώντας και με το παραπάνω τις ζημιές από τις ελληνικές δραστηριότητες.

Η Εθνική διαθέτει ακόμη ποιοτικότερα assets: το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής διαμορφώνεται στο 23% έναντι του 34% που είναι ο μέσος όρος των άλλων τραπεζών. «Η Εθνική ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα πριν από τη διαδικασία συγχωνεύσεων, και έχει ένα σχετικά καλύτερης ποιότητας βιβλίο δανείων έναντι των ανταγωνιστικών».

Facebook Comments