Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας που σχετίζεται με την επιβολή ΦΠΑ 19% σε αγοραπωλησίες ακινήτων, με τη συζήτηση πρότασης νόμου για την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για πράξεις μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Βουλευτές ωστόσο, κάνουν λόγο για πρόταση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων επενδυτών.

Η πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους της επιτροπής οικονομικών, από τον πρόεδρο της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου κατόπιν συνεννόησης και με την εκτελεστική εξουσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσουν κενά που εντοπίστηκαν στη νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η βουλή και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών επισημαίνοντας τα προβλήματα που παρουσιάζει ο νόμος και τονίζοντας την ανάγκη για τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης, μετά τη θέσπιση νομοθεσίας και κανονισμών για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα προς οικοδόμηση, έχει προκύψει στρέβλωση σε σχέση με κατηγορία πράξεων, οι οποίες συνίστανται σε μίσθωση ή και ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας σε υποκείμενο σε ΦΠΑ πρόσωπο για σκοπούς άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατά την εγγραφή πράξεων στο κτηματολόγιο.

Αναφέρεται ακόμη ότι ελλείψει ρητής πρόνοιας στην νομοθεσία περί πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μεταβιβαστικών τελών κατά την εγγραφή τέτοιας πράξης μίσθωσης στο κτηματολόγιο, εφόσον για την ίδια πράξη καταβάλλεται ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τη ισχύουσα νομοθεσία για όλες τις άλλες πράξεις οικοπέδων για τις οποίες δεν καταβάλλονται τέλη, οι εν λόγω πράξεις υπόκεινται σε τέλη ή δικαιώματα μεταβίβασης μειωμένων κατά 50%.

Ο εκπρόσωπος του κτηματολογίου Πάμπος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι με την τροποποίηση διορθώνεται μια ατέλεια, καθότι με την προτεινόμενη νομοθεσία δεν θα επιβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη για την μεταβίβαση μιας μίσθωσης για την οποία έχει επιβληθεί ΦΠΑ.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο επαρχιακό κτηματολόγιο Λάρνακας όταν επενδυτής διαμαρτυρήθηκε ότι καταβάλλει ΦΠΑ και επιβαρύνεται επιπλέον με τα τέλη μεταβίβασης

Αιχμές για εξυπηρέτηση επένδυσης EDEN City

Βουλευτές άφησαν αιχμές για παραπλάνηση της επιτροπής και εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων επενδυτών.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως στην επιτροπή έγινε «η αποκάλυψη ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης προς το ΔΗΣΥ και με παραπλανητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή στήθηκε μία πρόταση νόμου για να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για ένα ή δύο επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μέσα από τη μίσθωση ακίνητης ιδιοκτησίας να μην πληρώσουν τα μεταβιβαστικά».

«Αυτή η πρόταση νόμου έχει στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και δη το EDEN City. Η πρόφαση ότι διαμαρτυρήθηκε ένας επενδυτής στην επαρχία Λάρνακας είναι προσχηματική», υποστήριξε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνεδρίαση, για το ποιοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, είπε πως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από την εκκλησία, για την κατασκευή ξενοδοχείων και την ανέγερση φωτοβολταϊκών και ανέγερση αποθηκών.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου αναμένεται να συνεχιστεί πριν την προώθηση της στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα.

Facebook Comments