Στο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών στα ελληνικά σχολία αναφέρονται με δημοσίευμά τους οι The New York Times, περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πέρσι το 10% των μαθητών στα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας μας υποσιτίζονταν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνάς Λινού, η οποία προειδοποιεί ότι στο φαινόμενο της διατροφικής ανασφάλειας η Ελλάδα έχει φτάσει στα επίπεδα κάποιων αφρικανικών χωρών.

«Σε αντίθεση με τα σχολεία των ΗΠΑ, τα ελληνικά σχολεία δεν διαθέτουν επιδοτούμενα γεύματα. Οι μαθητές φέρνουν το δικό τους φαγητό ή αγοράζουν από την καντίνα. Το κόστος έχει γίνει αβάσταχτο για κάποιες οικογένειες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα».

Όπως εξηγούν οι NYT, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν επιβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να ακριβύνει το ρεύμα και να μειωθούν τα επιδόματα προς τους πολύτεκνους, μεταξύ άλλων.

Το πρόβλημα αρχικά ήταν πιο έντονο μεταξύ των μεταναστών, σύντομα όμως επεκτάθηκε και στις ελληνικές οικογένειες των αστικών κυρίως κέντρων, καθώς σε περισσότερες από αυτές ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Η κυβέρνηση, η οποία αρχικά είχε απορρίψει τις σχετικές εκθέσεις ως υπερβολικές, πρόσφατα αναγνώρισε ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία χρίζει προσοχής, αναφέρει το δημοσίευμα. Καθώς, όμως, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποπληρώσει τα κεφάλαια διάσωσης, δεν υπάρχουν πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία για το σκοπό αυτό.

Facebook Comments