Με επιτυχία θα περάσουν τη δοκιμασία των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ oι ελληνικές τράπεζες, όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του ο ιαπωνικός οίκος Nomura.

Αποτιμώντας την κατάσταση του ευρωπαϊκού banking, σημειώνει πως μπορεί το προφίλ ρίσκου να είναι υψηλό για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο είναι απίθανο το ενδεχόμενο να αποτύχουν στα stress tests.

Σύμφωνα με τη Nomura, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να καταγράφουν φτωχές επιδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών αντιπάλων τους – σε θέματα διαχείρισης ρίσκου – αλλά θα περάσουν με επιτυχία τη διαδικασία των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής.

Ο λόγος της επικείμενης επιτυχίας τους έγκειται στο γεγονός ότι μετά τα εθνικά stress tests (της ΤτΕ και της BlackRock), οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται πλήρως κεφαλαιοποιημένες.

Kορυφαία επιλογή (top pick) από τις ελληνικές τράπεζες για τη Nomura είναι η Εθνική. Στον αντίποδα, λιγότερο προτιμώμενη είναι η Πειραιώς χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα περάσει με επιτυχία τη διαδικασία.

Εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα σπεύδει να επισημάνει πως ορισμένες τράπεζες του Νότου βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση έναντι άλλων. Οι ισχυρότερες τράπεζες του Νότου για την ιαπωνική τράπεζα είναι οι εξής:
Ελλάδα – Εθνική
Πορτογαλία – BPI
Ισπανία – Santander, Bankinter
Ιταλία – Intesa, Unicredit

Facebook Comments