Περνούν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Citigroup ωστόσο από τράπεζα σε τράπεζα θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Οι αναλυτές, μετά τη συνάντηση που είχαν με τους επικεφαλής της Alpha Bank προχώρησαν σε θετικές εκτιμήσεις για τον κλάδο.

Παράλληλα, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε θετική για τις προοπτικές των εσόδων από τόκους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως είπε, η τριμηνιαία αύξηση των 7 εκατ. ευρώ ήταν χαμηλή, καθώς μειώθηκε από έκτακτους παράγοντες.

Η Alpha εκτιμά ότι έως το πρώτο τρίμηνο του 20156, οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις θα της κοστίζουν 1,5% και οι συνολικές υποχρεώσεις κάτω από 1%. Επίσης, η τράπεζα εκτιμά ότι την 1η Μαρτίου 2015, όταν λήγει η επιλεξιμότητα των ομολόγων με κρατική εγγύηση ως collaterals για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει κάποια χαλάρωση των σχετικών κανόνων, ώστε να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν χρήση του ELA.

Η Alpha Bank σημειώνει πως η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου (DTAs) σε tax credit θα ολοκληρωθεί στις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Η Citi σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγνωρίσει DTAs από 3,2 δισ. ευρώ (Alpha) έως 3,6 δισ. ευρώ (Εθνική), με τη Eurobank να έχει τα υψηλότερα DTAs ως ποσοστό των εμπράγματων κεφαλαίων της (59%).

Facebook Comments