Νέες κινήσεις αναμένει από τις κυπριακές αρχές η τρόικα για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, την ίδια στιγμή που το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον καθιστά ολοένα και πιο αβέβαιη την εφαρμογή του.

Το Eurogroup συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει μεταξύ άλλων το κυπριακό πρόγραμμα, χωρίς να είναι στην ατζέντα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

To background note που ετοιμάστηκε στα μέλη του Eurogroup για τη σημερινή σύνοδο, ως προετοιμασία για τη συζήτηση, περιγράφει τις ενστάσεις που έχουν οι πιστωτές με τα πρόσθετα νομοθετήματα που ψήφισε η βουλή αλλά και με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τις αναφορές στο ανώτατο και στη βουλή.

Οι διεθνείς δανειστές και εταίροι της Κύπρου στην ευρωζώνη θα αναμένουν την επομένη της σημερινής συνόδου του Eurogroup, τις νέες κινήσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επί των τεσσάρων νομοθετημάτων.

Το στίγμα της τελικής δήλωσης στην οποία θα προβεί σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, έδωσε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εκπρόσωπος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα της Επιτροπής, Simon O’ Connor, ότι «οι επιπλέον νομοθεσίες που ψήφισε η κυπριακή βουλή δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του μνημονίου».

Πηγές από την Επιτροπή εκτιμούν ότι το κείμενο δήλωσης του προέδρου του Eurogroup θα είναι πιο εκτενές, παραπέμποντας στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για συνέχιση της χρηματοδότησης. Η συνεδρία θα ξεκινήσει στις 11πμ και οι πρώτες δηλώσεις αναμένεται να γίνουν στις 3μμ.

Θα είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα που το Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για εκταμίευση δόσης προς την Κύπρο και η πρώτη φορά που δεν θα αξιολογηθεί θετικά η εφαρμογή του προγράμματος καθώς το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις αποτελεί προαπαιτούμενο.

Η βουλή ψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά και επιπλέον νομοθετήματα για προστασία δανειοληπτών μέχρι €350 χιλ., απαλλαγή εγγυητών και οφειλών, σε περίπτωση εκποίησης και αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι το 2015.

Η συνεδρία του Eurogroup γίνεται υπό το βάρος της επιδείνωσης του εγχώριου πολιτικού περιβάλλοντος, το οποίο καθιστά αβέβαιη τη μελλοντική πορεία του προγράμματος.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε χθες μετά την αναπομπή δύο νομοθετημάτων από τον πρόεδρο ότι θα προσπαθήσει να πετύχει την αναστολή της ισχύος του νόμου, κτίζοντας συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Το ΔΗΚΟ διερωτήθηκε γιατί να εφαρμοστεί ο νόμος ενώ η δόση δεν έχει εκταμιευθεί.

Πέραν των αντιδράσεων των κομμάτων, στους πιστωτές δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δήλωση το προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα τέσσερα νομοθετήματα που έστειλε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπροστά στο φάσμα μιας βαθιάς κρίσης μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, απέστειλε χθες επιστολή στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί περαιτέρω πολιτική αντιπαράθεση.

Ζήτησε από τα κόμματα όπως του υποδείξουν το ταχύτερο δυνατό από ένα εμπειρογνώμονα, προκειμένου αυτός να συμμετέχει στην τεχνοκρατική ομάδα για καλύτερη επεξεργασία του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Το ΔΗΚΟ έχει ήδη προτείνει το πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος και νομικό Γιώργο Κολοκασίδη.

 

Facebook Comments