Επικυρώνεται σήμερα η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

Ναυτεμπορική

Επικυρώνεται σήμερα η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται υπό την απειλή κατάρρευσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται από την πλευρά του να επικυρώσει το μεσημέρι στο Στρασβούργο τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ένα πολιτικό και ένα οικονομικό σκέλος.

Κατά ορισμένους η επικύρωση αυτή αποδυναμώθηκε από την αναβολή για το τέλος του 2015 της έναρξης ισχύος της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ώστε οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη Μόσχα σχετικά με τη συμφωνία, στην οποία αντιτίθεται η τελευταία.

Επί του πεδίου των συγκρούσεων, τα πυρά συνεχίσθηκαν χθες, Δευτέρα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι αντάρτες έβαλαν κατά των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να επιτύχουν ωστόσο την αποχώρησή τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, που δημιουργεί φόβους για νέα κλιμάκωση, το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα δύο σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου κατάπαυσης πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου: ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.