Φυγή προς τα εμπρός θέλει η αγορά, μετά το sell off των περασμένων ημερών στις τράπεζες. Και οι αποκρατικοποιήσεις είναι η…  καλύτερη «δικαιολογία», με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στην εξέταση των προσφορών για τον ΟΠΑΠ, αλλά και στην εξέλιξη της διαδικασίας για την ΔΕΠΑ.

Γνωστός χρηματιστής έλεγε στο «M» ότι την επόμενη εβδομάδα, ο ΟΠΑΠ θα είναι όλα τα λεφτά. Το αργότερο μέχρι την επόμενη Τρίτη θα έχουν αποσφραγιστεί οι προσφορές της Third Point και της Εmma Delta με τον κ. Δ. Μελισσανίδη και Κοπελούζο.

Με την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού την Παρασκευή στα επίπεδα των 2,2 δις. ευρώ, το Δημόσιο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το οικονομικό επιτελείο, δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να δοθεί το περιθώριο για βελτίωση των προσφορών από τους ενδιαφερόμενου. Τα 700 εκατ. ευρώ, είναι περίπου 50% κάτω από τα έσοδα που υπολόγιζε να αντλήσει το Δημόσιο από την πώληση του ΟΠΑΠ. Και όχι μόνο αυτό. Από τα 2,8 δις. ευρώ που είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος, η κυβέρνηση υπολόγιζε να εισπράξει περί το 1,4 δις. ευρώ!

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι εξελίξεις στις τράπεζες θα πρέπει να θεωρούνται προεξοφλημένες. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αλλά και διαχειριστές στο private banking τραπεζών, εκείνο που ενδιαφέρει την αγορά είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, που σημαίνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές ότι θα αρχίσει να αποκαθίσταται, όσο είναι εφικτό αυτό, η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των εισηγμένων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε οριακά θετική μεταβολή 0,02% και από την αρχή του χρόνου ενισχύεται λίγο πάνω από 2%. Την Παρασκευή, τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν σε 0,86%, στις 926,73 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 943 μονάδες. Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και σήμερα, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 54,5 εκατ. ευρώ.

Από την κίνηση των μετοχών ξεχώρισε η Alpha, η οποία φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει και μάλιστα με το παραπάνω τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και των ξένων οίκων στην αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα ακούγεται ότι θα πάρει θέση και η BofA/Merrill Lynch.

Η ΕΤΕ από την πλευρά της μετά τις επαφές που έκανε η διοίκησή της στη Νέα Υόρκη, «μετακομίζει» στο Λονδίνο, ενώ αποστέλλονται επιστολές στους πελάτες του private banking να ανταποκριθούν στην αύξηση κεφαλαίου.

Κέρδη πάνω από 8% για την Coca Cola, στα 18,40 ευρώ, μετά τις πιέσεις του περασμένου διαστήματος. Οι επενδυτές πουλούσαν διότι πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία ανταλλαγή μετοχών. Άλλωστε, η μετοχή έγραψε υψηλά το προηγούμενο διάστημα κοντά στα 23 ευρώ. Κέρδη άνω του 4% και για την Πειραιώς, τράπεζα η οποία, επίσης, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Στον αντίποδα, νέες πιέσεις για την Eurobank, που υποχώρησε πάνω από 5%, την ΕΤΕ που έγραψε απώλειες 1,76%, στα 0,5010 ευρώ.  Πωλητές βγήκαν ακόμα στην MIG, την Τέρνα Ενεργειακή, ΣΩΛΚ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Jumbo. 

Εurobank Equities

Στο μεταξύ, σε αναπροσαρμογές  του χαρτοφυλακίου των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών της προβαίνει η Eurobank Χρηματιστηριακή. Συγκεκριμένα, από τη λίστα της αφαιρείται ο ΟΠΑΠ, καθώς αναμένει βραχυχρόνια μεταβλητότητα στη μετοχή  και μέχρι να ανακοινωθούν τα ποσά που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο, διατηρείται η σύσταση «αγοράς». Ακόμα, διατηρείται ο ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 7,7 ευρώ και σύσταση buy αλλά και η Μέτκα με τιμή στόχο τα 12,7 ευρώ και σύσταση αγοράς.

Emporiki Bank

Ο Γενικός Δείκτης παλινδρομεί γύρω από τις 920 μονάδες χωρίς κατεύθυνση εκτιμά η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση. Σύμφωνα με την Εμπορική βραχυπρόθεσμα, κομβικά σημεία παραμένουν οι αντιστάσεις των 936μ και (ιδιαίτερα) των 975μ.

Την τρέχουσα εβδομάδα, η τεχνική εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε, καθώς ο ΓΔ κινήθηκε σε περιορισμένο εύρος τιμών, μεταξύ των 936μ και 902μ.

Βραχυπρόθεσμα, ο ΓΔ παραμένει σε ανοδική τροχιά και μετά την επίτευξη των 935μ το επόμενο «στοίχημα» της αγοράς, είναι η δυνατότητα επέκτασης της ανοδικής κίνησης προς τις 964-975μ, το προσεχές δεκαπενθήμερο.

Ενδεχόμενη υπέρβαση των 936μ θα ανανεώσει το ισχύον ανοδικό σήμα, αλλά η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών θα καθορίσει το εύρος και την ένταση της κίνησης. Αντίθετα, ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 902μ θα θεωρηθεί καθοδικό σήμα.

Επισημαίνουμε ότι στις 926μ ο ΓΔ κάλυψε το 50% των απωλειών του τελευταίου διμήνου. Το ποσοστό διόρθωσης 66%, που στατιστικά αποτελεί το μέγιστο δυνατό αν πρόκειται για ανοδική αντίδραση και όχι για νέο ανοδικό κύμα, προσδιορίζεται στις 967μ, εκτιμά η Εμπορική.

Για την επόμενη (τουλάχιστον) εβδομάδα διατηρούμε την άποψη ότι θα αποτελέσει θετική έκπληξη η υπέρβαση της επόμενης αντίστασης των 975μ.

Αν τελικά ο ΓΔ κινηθεί θετικότερα του αναμενόμενου, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.019μ και 1.052μ. Αν τελικά δεν ξεπεράσει τις 936μ, τότε τα ποσοστά διόρθωσης 33%, 50% και 66% υπολογίζονται αντίστοιχα στις 890μ, 867μ και 845μ.

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 902μ και 876μ τονίζει η Εμπορική.

 

Marketnews

Facebook Comments