Ο πρωθυπουργός πριν λίγες εβδομάδες προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη Βουλή για τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, πιστώνοντας μάλιστα στον πολιτικό του αντίπαλο, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανευθυνότητα και επιπολαιότητα επί του θέματος. Την αμέσως επόμενη ημέρα ο συγκυβερνήτης του και υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, από την Ουκρανία χαρακτήρισε τους δύο στρατιωτικούς ως “ομήρους” της γείτονα χώρας. 
 
Χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου απήντησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο όποιος κορυφώνει το δικό του κρεσέντο λαϊκισμού κι επικίνδυνου εθνικισμού. Η απάντηση έμοιαζε σαν να προοριζόταν μόνο προς εσωτερική κατανάλωση, λες και στο Μαξίμου δε γνωρίζουν πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες. Λες και δεν έμαθαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η δήλωση ένος απλού κυβερνητικού βουλευτή, που μπορεί να θεωρείται ακόμη και γραφικός, γίνεται αυτομάτως πρωτοσέλιδο στην Τουρκία.
 
“Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της” διατυμπάνιζε το πρωθυπουργικό γραφείο σε μία ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες -ακόμη και αναλήθειες- που μόνο ακέραια δεν ήταν. 
 
Σήμερα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πάνος Καμμένος είπε ότι μπορεί να χρειαστούν και 15 χρόνια για να γυρίσουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από την Τουρκία. Και δε χρειάζεται να είσαι ούτε πολιτικός αναλυτής, ούτε καθηγητής γεωπολιτικής, ούτε υποτακτικός για να αντιληφθείς τη κρισιμότητα της κατάστασης και την ένταση που επικρατεί. Η κοινή λογική επιτάσσει σύνεση και διπλωματικούς χειρισμούς. Εκτός αν ο Πάνος Καμμένος αφήσει τις καρέκλες που υπεραγαπά και πιάσει τ άρματα…

 

Facebook Comments