Εντάξει, το πρόγραμμα για τις παροχές του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε λίγο έξω. Δηλαδή  μερικά δισεκατομμύρια έξω. Δηλαδή 10 δις. έξω… σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Για την ακρίβεια, η πολυσέλιδη ανακοίνωση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κυβερνητική απάντηση-κοστολόγηση των εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση», τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με αφορμή βέβαια, το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε έντονη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ αμφισβήτησε την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι μετά από ενδελεχή έλεγχο με τις υπηρεσίες, προκύπτει ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα), μόνο για το 1ο έτος, υπερβαίνει τα 17,2 δισ. Ευρώ, έναντι €9,362 δισ. που διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ (€11,362 δισ. συνολική αποτίμηση μείον €2 δισ. για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών που αναλύεται ξεχωριστά). Χωρίς μάλιστα, να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός οικονομικών, σημείωσε: «Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έχει καταρτιστεί η κοστολόγηση είναι ότι η εξαγγελία περιλαμβάνει αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά € 4δισ., τα οποία όμως στην συνέχεια παραλείπονται από την κοστολόγηση! Αυτά τα €17,2 δισ. θα αύξαναν το έλλειμμα της χώρας κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με πλεόνασμα 1.5% σήμερα, οδηγώντας τη χώρα πίσω σε δημοσιονομική κρίση. Εάν προστεθεί και μία – μετριοπαθής – εκτίμηση κόστους €10 δισ. για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών, το κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στα €27,2 δισ. ή 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον έλλειμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι εξαγγελίες οικονομικού περιεχομένου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασίζονται σε μία εσφαλμένη θεώρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της πηγής των σημερινών προβλημάτων,  ενώ προσέθεσε «Η ελληνική οικονομία έχει πρόβλημα προσφοράς και όχι ζήτησης. Εάν η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας δεν βελτιωθεί, η όποια αύξηση της ζήτησης θα μετατραπεί σε εισαγωγές και όχι ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να επαναλάβουμε τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, αυξάνοντας την κατανάλωση και τις δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή να επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση».
 

Facebook Comments