Ραχόι: Οι φιλοδοξίες τύπου Σκωτίας για ανεξαρτησία «τορπιλίζουν» το ευρωπαϊκό πνεύμα

MarketNews

Ραχόι: Οι φιλοδοξίες τύπου Σκωτίας για ανεξαρτησία «τορπιλίζουν» το ευρωπαϊκό πνεύμα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία της Σκωτίας όπως και της Καταλονίας "τορπιλίζουν" το ευρωπαϊκό πνεύμα, υποστήριξε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, την παραμονή του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος.

"Όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πιστεύει πως οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά αρνητικές", δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι ενώπιον των βουλευτών, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους.

Κυρίως όμως, πρόσθεσε, οι διαδικασίες αυτές "είναι μια τορπίλη που εκτοξεύεται στη ίσαλο γραμμή του ευρωπαϊκού πνεύματος, επειδή η Ευρώπη έγινε για να ολοκληρωθούν τα κράτη και όχι για να κατατεμαχισθούν".

Η Ισπανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς σε μία από τις πλουσιότερες περιφέρειές της, την Καταλονία, οι εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.

Αντίθετα από τη βρετανική κυβέρνηση, η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο δημοψήφισμα αυτό, το οποίο σύμφωνα με την ίδια αντιβαίνει στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει σε μια περιφέρεια να αποφασίζει μόνη της για το μέλλον της.

Για να παρακάμψει την απαγόρευση αυτή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να ψηφίσει την Παρασκευή ένα νόμο που επιτρέπει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο νόμος αυτός όμως αναμένεται ότι θα κηρυχθεί τελικά παράνομος από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πολλές φορές πως ένα κράτος που θα γεννιόταν με απόσχιση από ένα κράτος μέλος, θα έβγαινε αυτομάτως από την ΕΕ και θα έπρεπε να αρχίσει μια μακρά ενταξιακή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος προωθεί το δημοψήφισμα, η θέση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση νίκης του "ναι" στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν τότε να είναι πιο γρήγορες, κάτι από το οποίο θα επωφελούνταν και η Καταλονία.

Σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε αντιθέτως πως η ενταξιακή διαδικασία της Σκωτίας "απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των 28 μελών της ΕΕ".

"Μίλησα με εκπροσώπους αυτών των 28 κρατών και υπάρχει λίγος ενθουσιασμός για μια τέτοια διαδικασία", προειδοποίησε. "Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μικρή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση από μέρους των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.