Η νέα μουσική γενιά συναντά ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας, σε έναν χώρο όπου η αρχαία ελληνική τέχνη συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη δημιουργία.

Το μεγαλειώδες συμφωνικό έργο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, παρουσιάζεται από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αποτελώντας την εθνική μας «τοιχογραφία», το μνημειώδες έργο – που αποδίδεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη – παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων (18 Απριλίου), που, φέτος, είναι αφιερωμένη στην κληρονομιά της εκπαίδευσης.

Σαν τρανή απόδειξη της υψηλής καλλιτεχνικής παιδείας που παρέχουν τα μουσικά σχολεία, η παρουσίαση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη μουσική εκδήλωση στην ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οποία 67 μαθητές και μαθήτριες θα ερμηνεύσουν το Λαϊκό Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, βαρύτονο, λαϊκό τραγουδιστή και αφηγητή, με μαέστρο τον καθηγητή τους, Γιάννη Πανταζάτο.

Τα παιδιά και το έργο, ως σύμβολα της μνήμης και της ελπίδας θα συνυπάρξουν με τον μαγευτικό κόσμο των αγαλμάτων, υλοποιώντας το όραμα του Μουσείου να λειτουργεί ως χώρος έμπνευσης και έκφρασης και να αποτελεί τόπο συνάντησης και ψυχαγωγίας των πολιτών όλου του κόσμου, αντιστεκόμενο στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης με τις πολυδύναμες δράσεις του.

Έργο – σταθμός στην πολιτιστική μας ιστορία

Το «Άξιον εστί» του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, είναι ένα μεγάλο ποίημα με εξαιρετικά περίπλοκη αρχιτεκτονική, που διαιρείται σε τρία μέρη: «Γένεσις», «Πάθη», «Δοξαστικόν», στο οποίο ο δημιουργός συνόψισε όλα τα αισθήματα της ωριμότητάς του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης το μελοποίησε, συνθέτοντας το λαϊκό του ορατόριο στην Αθήνα και το Παρίσι, από το 1960 έως το 1963, θέλοντας να «παντρέψει» τη συμφωνική μουσική με τη βυζαντινή και την ελληνική έντεχνη. Το έργο συνδέθηκε άρρηκτα με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας.

 

 

 

Πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Αίθουσα Βωμού, Πατησίων 44 – Αθήνα, τηλ.: 213 2144800. Κρατήσεις θέσεων: 213 2144856 και 213 2144858. Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου.

Facebook Comments