Ένα ιδιότυπο, πολυπλόκαμο “Παγκόσμιο Παραπρωτάθλημα” στους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους σκοτεινούς νικητές, και “μεγάλους χαμένους” τους υγιείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τα εκατομμύρια των φιλάθλων, και μεγαλύτερο χαμένο όλων το κύρος του αθλήματος, γιγαντώνεται διαρκώς.

Τα στοιχεία που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στην δημοσιότητα από την Interpol και αφορούν τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων σε παγκόσμια κλίμακα είναι συνταρακτικά. 

Σύμφωνα την Καθημερινή της Κυριακής, η Ιnterpol έχει στοιχεία για οργανωμένα κυκλώματα που δρουν σε Κίνα, Ρωσία, Βαλκάνια, Αμερική και Ιταλία, με πακτωλό κερδών.

Ο Τζον Αμποτ (video), αντιπρόεδρος της Ιnterpol στην Ευρώπη και υπεύθυνος για την συνεργασία με τη FIFA για την προστασία της ακεραιότητας του αθλήματος, υποστηρίζει ότι οι χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί και έχουν αναφερθεί φαινόμενα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ανά έτος τα τελευταία τρία χρόνια είναι από 60 έως 80…

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή της Sportradar – της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης και συνεργάζεται με την UEFA, τις εθνικές ομοσπονδίες και τις αρχές, τουλάχιστον 1.500 ποδοσφαιρικοί αγώνες και πολλοί ακόμα από άλλα αθλήματα έχουν αναφερθεί ως ύποπτοι χειραγώγησης από το 2005.

Το τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και επιβλήθηκαν ποινές σε 19 άτομα για στήσιμο αγώνων, ενώ περισσότερα από 300 παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο θεωρούνται ύποπτα χειραγώγησης.

Στο μεταξύ, με στόχο την καταπολέμηση των στημένων αγώνων τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση με την Kομισιόν να κάνει λόγο για «ορόσημο».

Η σύμβαση, που εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης αθλητικών στοιχημάτων και των αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και να ενθαρρύνονται οι ρυθμιστικές αρχές αθλητικών στοιχημάτων να εντείνουν την καταπολέμηση της απάτης και των παράνομων στοιχημάτων.

Facebook Comments