Την καλύτερη ημέρα της στο χρηματιστήριο εδώ και έξι μήνες είχε χθες η Eldorado Gold. Η μεταλλευτική είδε τη μετοχή της να κάνει «άλμα» 9%, καλύπτοντας έτσι περίπου το 1/4 του χαμένου εδάφους από τις αρχές του έτους. Αναλυτές σχολίαζαν ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη ενδεχομένως να οφείλεται στην προσδοκία για καλά νέα για την εταιρεία στην Ελλάδα.

Από τον Ιανουάριο έως και τη Δευτέρα η Eldorado είχε δει τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 40%, ολισθαίνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Όπως αναφέρει στο πρακτορείο ο Κέρι Σμιθ, αναλυτή της Haywood Securities στο εξής θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη, εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για θετική έκβαση της διαιτησίας για τις «Σκουριές».

Υπενθυμίζεται ότι η Eldorado Gold έχει καταθέσει αναθεωρημένη τεχνική μελέτη για τις Σκουριές, η οποία και προβλέπει ένα «αισθητά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Τα πρώτα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνουν λόγο για αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα 3,8 εκατ. ουγκιών χρυσού και 1,7 δισ. λιβρών χακού, τα οποία στηρίζουν 23 χρόνια ζωής του ορυχείου με μέση ετήσια παραγωγή 140.000 ουγκιών χρυσού και 67 εκατ. λιβρών χαλκού. Το εκτιμώμενο κεφαλαιουχικό κόστος ανέρχεται στα 689,2 εκατ. δολάρια για την πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου.

Το Δημόσιο έχει καταθέσει έφεση κατά των δύο αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που ακύρωναν τα πρόστιμα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. συνολικού ύψους 1,734 εκατ. ευρώ.

Οι εφέσεις κατατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μετά και από σχετική επιστολή του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με στόχο την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου Περιβάλλοντος. 

Facebook Comments