Με σημαντικά κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη βοήθεια της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,56% στις 801,14 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 785,90 μονάδων (+0,61%) και 801,18 μον. (+2,57%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 46,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 4,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,36%, στις 2.079,94 μονάδες, ενώ στο +1,99% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.252,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,56% στις 844,80 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,64% (στο -0,15% από την αρχή του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 7,6%.

Σημαντικό στήριγμα στη σημερινή εικόνα της αγοράς ήταν τα ισχυρά κέρδη που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και η θετική κίνηση στη Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα επιλέξουν να αποφύγουν την κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης προκειμένου να μην πλήξουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των μέτρων στις οικονομίες δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ασφάλεια, ενώ οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές.

Επίσης, θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα “εγκλωβισμού”, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίζει και παίρνουν την… κατηφόρα με τις τιμές τους να εκτοξεύονται, καθώς οι όλο και περισσότερες αναφορές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους “ξυπνούν” τις διαθέσεις των επενδυτών γύρω από τους ελληνικούς τίτλους. Σήμερα, το yield στο 10ετές υποχωρείγια πρώτη φορά μετά από δύο περίπου μήνες κάτω από το 4%.

Παράλληλα, ήρθε σήμερα και η Wood, η οποία χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο για να προβλέψει τη δίκαιη αξία του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο λαμβάνει υπόψη “θεμελιώδεις” μεταβλητές, καταλήγει ότι η μέση απόδοση για φέτος τοποθετείται το 4% και στο 2019 στο 4,5% το 2020. Ωστόσο, εάν η ελληνική οικονομία κινηθεί όπως αναμένει η Wood, και συνεχίσουν να τηρούνται οι συμφωνημένες με τους θεσμούς μεταρρυθμίσεις, η απόδοση του 10ετούς θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη του μοντέλου το 2019, και στο 3,5%-4%.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα (με το θετικό ντεμπούτο του ομολόγου της σήμερα) και η Πειραιώς ξεχώρισαν με τα κέρδη της τάξεως του 7,1% που σημείωσαν, ενώ η ΔΕΗ ακολούθησε με άνοδο 6,34%. Τα κέρδη των Βιοχαλκο, Folli Follie και Εθνικής ξεπέρασαν το 4%, ενώ άνω του +3% ήταν το κλείσιμο σε Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Aegean, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και ΟΤΕ, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΕΕΕ και Grivalia. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Σαράντης.

Facebook Comments