Οι ελπίδες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία μετά την επανεκλογή του 87χρόνου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Προεδρία της ιταλικής δημοκρατίας οδήγησαν σε θετικό έδαφος σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές αγορές την Δευτέρα. Η εκλογή Ναπολιτάνο αναζωπύρωσε τις ελπίδες για πιθανή συμφωνία σε κυβέρνηση συνεργασίας καθώς τρία από τα μεγαλύτερα ιταλικά κόμματα υποστήριξαν την επανεκλογή του στο προεδρικό θώκο.

“Οι αγορές πραγματοποιούν ράλι, καθώς η νέα θητεία του Ναπολιτάνο απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία κυβέρνησης με την στήριξη κάποιων από τα μεγάλα κόμματα”, σχολίασε νωρίτερα χρηματιστής με έδρα το Μιλάνο.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Μιλάνο, FTSE MIB έκλεισε με άνοδο +1,66%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 4%, επίπεδα που είχε να δει από τον περασμένο Ιανουάριο. Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο +0,24%, στη Μαδρίτη ο Ibex 35 ενισχύθηκε +1,42%, ενώ ο Stoxx Europe 600 πρόσθεσε +0,28%.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι ο CAC 40 παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,00%, ενώ από την άλλη πλευρά της Μάγχης στο Λονδίνο, ο FTSE 100 παρουσίασε μικρές απώλειες -0,09%.

O Ναπολιτάνο, ο πρώτος πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της Ιταλίας, θα ανακοινώσει τα σχέδιά του αργότερα την Δευτέρα.

Πηγή της ιταλικής προεδρίας είπε στο Reuters ότι ο πρόεδρος θα έχει την Τρίτη είτε ένα σύντομο γύρο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ή θα προχωρήσει απ ευθείας σε πρόταση για νέο πρωθυπουργό ζητώντας την στήριξή τους.


   Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιταλικό τύπο είναι πιθανό να ζητηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η συμφωνία των κομμάτων της κεντροαριστεράς, της κεντροδεξιάς και του μικρότερου κεντροαριστερού κόμματος του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι  οδήγησε στην επανεκλογή του Ναπολιτάνο. To αντισυμβατικό κόμμα του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο είχε υποστηρίξει τον αριστερό ακαδημαϊκό Στέφανο Ροντότα.

“Δεδομένης της ισχυρής στήριξης πίσω από την επανεκλογή του Ναπολιτάνο, είναι πιθανό ότι θα τύχει ανάλογης στήριξης και μία ευρεία συμμαχική κυβέρνηση”, είπε η Credit Suisse σε έκθεσή της προς τους πελάτες της.

Facebook Comments