Έλλειμμα 716 εκατ. ευρώ κατέγραψε το Φεβρουάριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζοντας πτώση 410 εκατ. ευρώ (ή 36,4%) σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2012.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 296 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης  όλων των επί μέρους στοιχείων του, κυρίως των καθαρών πληρωμών για καύσιμα κατά 168 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πληρωμές για πλοία μειώθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα του ισοζυγίου των λοιπών αγαθών μειώθηκε κατά 62 εκατ. ευρώ, λόγω ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές (κατά 83 εκατ. ή 8,4%), ενώ η δαπάνη για εισαγωγές παρουσίασε μικρή άνοδο (κατά 20 εκατ. ευρώ ή 1,2%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 36 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για  υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το Φεβρουάριο του 2013 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει πλεόνασμα 27 εκατ. ευρώ, κατά 21 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Φεβρουαρίου 2012. Οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν κατά 43 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από λοιπές μεταφορές.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 27 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2012 κατά 122 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την άνοδο κυρίως των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ). (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1,5 δισεκ. ευρώ ή 59% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012 και διαμορφώθηκε σε 1,1 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 984 εκατ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 316 εκατ. ευρώ, με παράλληλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 246 εκατ. ευρώ), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 35 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 435 εκατ. ευρώ (ή 25%), των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 83 εκατ. ευρώ. ευρώ (ή 27%) και των  καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 467 εκατ. ευρώ (ή 22%). Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο δίμηνο οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, κυρίως λοιπών μεταφορών, η οποία αντιστάθμισε τη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες έμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Ειδικότερα, οι αφίξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου ήταν αυξημένες κατά 6,9% με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους να αυξηθούν κατά 2,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 25%, με αποτέλεσμα την καταγραφή πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 23 εκατ. ευρώ το δίμηνο του 2012.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 316 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού (λόγω εφαρμογής του PSI).

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 246 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων ύψους 221 εκατ. ευρώ (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 85 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Φεβρουάριο του 2013 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων περιορίστηκε σε 641 εκατ. ευρώ, έναντι 1.046 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2012, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία — πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου — και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 2,3 δισεκ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2013, κατά 144 εκατ. ευρώ μικρότερο από ό,τι το 2012, γεγονός που οφείλεται στην προαναφερθείσα εξέλιξη των τρεχουσών μεταβιβάσεων από την  ΕΕ.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε μικρό έλλειμμα τον Φεβρουάριο του 2013, το οποίο διαμορφώθηκε σε 76 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 81 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου του 2013 το έλλειμμα του εν λόγω ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε μόλις 430 εκατ.  ευρώ, έναντι 1,6 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2012, καταγράφοντας μείωση κατά 72,3%, δηλαδή ρυθμό ταχύτερο από εκείνο της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Φεβρουάριο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή (αύξηση) 35 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 151,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012), χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν επίσης καθαρή εισροή (μείωση) ύψους 738,5 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 29,8 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2012). Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούσαν: (α) την εισροή 700 εκατ. ευρώ λόγω ενδο-ομιλικού δανεισμού του ΟΤΕ ΑΕ από τη θυγατρική του ΟΤΕ PLC (Ηνωμένο Βασίλειο) και (β) την εισροή 55 εκατ. ευρώ λόγω ολοκλήρωσης πώλησης (αποεπένδυση) των πρώην θυγατρικών της Εμπορικής (Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία) στην Crédit Agricole (Γαλλία).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 553 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,5 δισεκ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2012). Αυτή οφείλεται κυρίως στην εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα του εξωτερικού κατά 2,6 δισεκ. ευρώ και σε μετοχές του εξωτερικού κατά 88 εκατ. ευρώ. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικές μετοχές κατά 42 εκατ. ευρώ (εισροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εκροή 1,1 δισεκ. ευρώ λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, αλλά και από την εκροή 1,0 δισεκ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά τις ΄΄λοιπές΄΄ επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 2,4 δισεκ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2012) η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 6,9 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται ο λογαριασμός TARGET). Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εισροή λόγω της αύξησης των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 2,5 δισεκ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά καθαρό δανεισμό του δημόσιου τομέα από το EFSF ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ. Επίσης, καθαρή εισροή ύψους 2,9 δισεκ. ευρώ σημειώθηκε λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 383 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012). Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα εμφάνισαν καθαρή εισροή 619 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 714 εκατ. ευρώ (εισροή).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,6 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012). Ειδικότερα, καταγράφηκε εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και σε μετοχές του εξωτερικού κατά 3,7 δισεκ. ευρώ και κατά 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, παρατηρήθηκε εισροή κεφαλαίων από την αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές και χρηματοοικονομικά παράγωγα ελληνικών επιχειρήσεων κατά 214 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε έντοκα γραμμάτια και χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 1,5 δισεκ. ευρώ (εκροή) και μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 1,1 δισεκ. ευρώ (εκροή).

Στην κατηγορία των “λοιπών΄΄ επενδύσεων η καθαρή εκροή ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 4,6 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2012) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση κατά 19,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή). Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 9,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (εισροή) και στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 7,3 δισεκ. ευρώ (εισροή).

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2013 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη “συναλλαγματική θέση” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα “ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα” και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Facebook Comments