Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών υποτίμησαν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ταυτόχρονα υπερτίμησαν τις ικανότητες του ιρακινού στρατού να αντισταθεί στους εξτρεμιστές στο γειτονικό Ιράκ, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια αποσπάσματος συνέντευξης που παραχώρησε στο πρόγραμμα «60 Minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS.

«Νομίζω πως [οι μυστικές υπηρεσίες] υποτίμησαν τι συνέβαινε στην Συρία. Τα τελευταία δύο χρόνια, με το χάος του εμφυλίου πολέμου, υπήρξαν στην ουσία τεράστιες εκτάσεις που ήταν τελείως ακυβέρνητες», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας πως σε αυτές τις περιοχές οι τζιχαντιστές «μπόρεσαν να ανασυγκροτηθούν και να εκμεταλλευτούν το χάος».

«Αυτό έγινε το σημείο μηδέν για τους τζιχαντιστές ανά τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η στρατολόγηση του ΙΚ έχει βοηθηθεί από την εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσελκύοντας επίδοξους αντάρτες από κάθε περιοχή του κόσμου. Κατηγόρησε επίσης τα υπολείμματα των ενόπλων δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεΐν πως έδωσαν κάποια «παραδοσιακή στρατιωτική ικανότητα» στους τζιχαντιστές.

Αναφερόμενος στην στρατηγική των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πως υπάρχουν ένα πολιτικό και ένα στρατιωτικό σκέλος. Το στρατιωτικό κομμάτι έχει ως στόχο να «τους σπρώξει προς τα πίσω, να συρρικνώσει το χώρο τους» και να χτυπήσει τη διοίκηση, τον εξοπλισμό και την χρηματοδότησή τους.

Το πολιτικό μέρος είναι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις κρίσεις που ταλανίζουν τη Συρία, το Ιράκ αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η πλήρης συνέντευξη θα μεταδοθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Facebook Comments