Το δολάριο σημείωσε το ισχυρότερο τριμηνιαίο ράλι των τελευταίων έξι ετών, ενώ οι διεθνείς μετοχές σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση του από το 2012, καθώς οι αγορές ετοιμάζομαι να «απογαλακτιστούν» από τα μέτρα τόνωσης της Fed.

Τα εμπορεύματα, που ως επί το πλείστον διαπραγματεύονται σε δολάρια, είχαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2008, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Τα κρατικά ομόλογα νίκησαν τα εταιρικά κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών, MSCI All-Country World Index, υποχώρησε σχεδόν 3% κατά το τρίτο τρίμηνο, με τα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας να σημειώνουν τις χειρότερες αποδόσεις διεθνώς με πτώση άνω του 12%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε σχεδόν 4%.

Η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου συνδέεται άμεσα με την ανανεωμένη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα και τις ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ, στο πρόγραμμα προσαρμογής. Η Τουρκία, η Ρωσία και η Ταϊβάν, οδήγησαν την πτώση στις αναδυόμενες αγορές.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Standard & Poors 500 σημείωσε άνοδο κοντά στο 1%, σηματοδοτώντας το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης και το μεγαλύτερο σερί κερδών από το 1998.

Μεταξύ των εμπορευμάτων, το ράλι του δολαρίου έστειλε την τιμή του χρυσού σχεδόν 9% χαμηλότερα στα 1.208 δολάρια η ουγγιά. Η σόγια βυθίστηκε 20 %, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και το καλαμπόκι και το σιτάρι υποχώρησαν εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας προσφοράς. Το πετρέλαιο έχασε 13% από το τέλος του Ιουνίου, τη χειρότερη τριμηνιαία ζημία σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Τα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο νίκησαν τα εταιρικά σε αυτό το γ τρίμηνο καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού απείλησε την Ευρώπη. Τα ελληνικά ομόλογα χτύπησαν το υψηλό τεσσάρων μηνών και το 6,81% χθες, ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές των αποδόσεων φέτος, έχοντας δώσει κέρδη της τάξης του 27% από τις αρχές του 2014, στον δείκτη World Bond Indexes του Bloomberg

Facebook Comments