Το Eurogroup δεν εκδίδει ανακοινώσεις που να «λένε στην ΕΚΤ τι να κάνει», διαμήνυσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη στιγμή που η Αθήνα αποσκοπεί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα στέλνει πολιτικό μήνυμα στην Ευρωτράπεζα για χαλάρωση των όρων παροχής ρευστότητας στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αποσαφήνισε πως η ΕΚΤ είναι «απολύτως ανεξάρτητη» και «δεν κατευθύνεται» από ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως δεν βλέπει καμία πιθανότητα για ενδιάμεση συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο πως ευελπιστεί να βρεθεί κοινός τόπος που θα δίνει μια «πιο θετική και αισιόδοξη προοπτική» για τις επόμενες εβδομάδες. «Θα εξετάσουμε την πρόοδο [στις διαπραγματεύσεις] και ελπίζω πως θα είναι θετική», είπε.

Υπογράμμισε πάντως πως δεν υπάρχει κανένα «σχέδιο Β» για τη χώρα μας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την πορεία των διαβουλεύσεων, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των επαφών ακόμα και έως την «πολιτική διορία» που εκπνέει στα τέλη Ιουνίου.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup έριξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα πως αυτό είναι απόφαση των πολιτικών της κάθε χώρας και ως δεν ανησυχεί για το εάν τέτοιες κινήσεις είναι «χρήσιμες ή απαραίτητες».

Facebook Comments