Το δημοψήφισμα, η λέξη-πρόκληση που ακούστηκε το 2011 και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, εντός και –κυρίως- εκτός Ελλάδας, ακούγεται ξανά σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και λαμβάνει μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Κυρίως απ’ «έξω». Γιατί;

Από την ημέρα της live συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος έχει αποτελέσει ένα Plan (B,C, δεν έχει σημασία) της ελληνικής πλευράς καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.   «Ας μη φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού», είπε, παρότι σημείωσε ότι δε θα χρειαστεί δημοψήφισμα διότι θα υπάρξει συμφωνία.

Τότε η απάντηση του Ντάισελμπλουμ ήταν ταχύτατη και ξεκάθαρη. Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, λέγοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της.

«Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει την επομένη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL.

Χθες ωστόσο, ο Γερούν εμφανίστηκε με… εντελώς διαφορετικές θέσεις. Και δεν ήταν ο μόνος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε πως η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε τελειώνει η παράταση και υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ακούσαμε και τον Σόιμπλε να δηλώνει πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό».

«Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αλλά ένα δημοψήφισμα απαιτεί και χρόνο και εμείς δεν τον έχουμε», ανέφερε επίσης προσερχόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος.

Όπως αναφέραμε, η τελευταία φορά που η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει ένα δημοψήφισμα για την διάσωσή της, ήταν το 2011, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ένα κατηγορηματικό και μεγάλο «Όχι» στην… ιδέα.

Εκείνη την εποχή, η Μέρκελ και στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είχαν πει στην Αθήνα ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα σχετικά με τα μέτρα που συνδέονται με το πρόγραμμα, θα αποτελέσει αυτομάτως δημοψήφισμα για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η δήλωση αυτή ώθησε την τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου να… σβήσει γρήγορα το σχέδιο από τα χαρτιά της.

Τι άλλαξε τώρα στην στάση των «έξω»;

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα τις παρακολουθούν – φυσικά – στενότατα όλοι σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη, Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Το παιχνίδι της μπλόφας το γνωρίζουν πολύ καλά. Χθες, μετά και το γερό «χαρτί» των νέων δημοσκοπήσεων, ξέρουν ότι θα κερδίσουν το παιχνίδι.

Η δημοσκόπηση της Marc έδειξε τα εξής: Oι πολίτες δείχνουν σαφή προτίμηση στη σημερινή κυβέρνηση και όχι σε εναλλακτικά σχήματα, φοβούνται κατά πλειοψηφία το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, απορρίπτουν νέες εκλογές και δημοψήφισμα και ζητούν να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της.

Η δημοσκόπηση της MRB έδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία ζητά να δεχθεί η κυβέρνηση συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Σίγουρα και μάλλον παραμονή στο ευρώ και αποδοχή των μέτρων θα ψήφιζε το 49,2%, ενώ σίγουρα και μάλλον έξοδο από το ευρώ και εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής εκτός ευρώ θα ψήφιζε το 39,1%.

Συμπέρασμα: Οι… «έξω» βλέπουν ότι οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους θέλουν το ευρώ και δεν θέλουν ( ή… φοβούνται) το δημοψήφισμα.

Η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει επίσης. Η «απάντησή» της λοιπόν, δεν μπορεί να είναι ούτε το Grexit oύτε το…referendum.

Η Ε.Ε «είδε» την μπλόφα για αυτό και απαντά… χαλαρά.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν και είναι κατά του δημοψηφίσματος. Πίστευαν και πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα προκαλέσει τεράστια φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. 

Και η ελληνική κυβέρνηση το ξέρει αυτό. Γι αυτό και δεν θα το διακινδυνεύσει. 

Άλλωστε, στο παιχνίδι της μπλόφας, ο χαμένος είναι αυτός που έχει μαζέψει πολλά (άχρηστα) «χαρτιά» στο χέρι του…

Y.Γ Κανόνας της μπλόφας (έτσι, προς… γνώση): Να μην χρησιμοποιείς την μπλόφα συνέχεια και μην κάνεις κατάχρησή της ως όπλο για να κερδίζεις παρτίδες, γιατί κάποια στιγμή θα σε μάθουν οι αντίπαλοι και δεν θα μπορείς να «περάσεις» τίποτα…

Facebook Comments