Hράκλειο Άθλο αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση η κάλυψη των υποχρεώσεων της προς τους δανειστές, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Economist.

Όπως τονίζει, μπορεί να δόθηκε η εντολή για την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για σήμερα 12 Μαΐου, ωστόσο η σημερινή αποπληρωμή αποτελεί μόλις την αρχή ενός ιδιαίτερα καυτού καλοκαιριού.

Mέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει ακόμη 2 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και ακόμη 6,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ.

Για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, η Αθήνα πρέπει πάση θυσία να λάβει την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης, αλλά και πιθανότατα να συμφωνήσει σε ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης.

Τέλος, σε ότι αφορά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα να ανασχηματίσει την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και την ενίσχυση του ρόλου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Economist σημειώνει πως «μπορεί ο τόνος του Γιάνη Βαρουφάκη να διαφέρει από εκείνον του Ευ. Τσακαλώτου, ωστόσο ο τρόπος σκέψης και οι οικονομικές ιδέες που πρεσβεύουν είναι ίδια».

Facebook Comments