Χρυσόγονος: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εθελοτυφλεί για το χρέος

MarketNews

Χρυσόγονος: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εθελοτυφλεί για το χρέος, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη υπογράμμισε στην χθεσινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη διεθνή χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Επίσης, υπενθύμισε ότι δε μπορεί η Ένωση αφενός να κόπτεται για την παγκόσμια ανάπτυξη κι αφετέρου να παρακολουθεί αμήχανα την τεράστια ύφεση στο εσωτερικό της.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε ότι η μη βιώσιμη υπερχρέωση των κρατών δεν αφορά μόνο χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και την ίδια την ευρωζώνη.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εθελοτυφλεί απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλιά της και προέτρεψε την Ένωση να αφήσει κατά μέρος της ιδεοληψίες της λιτότητας και να δώσει ανάσα στις κοινωνίες.

Η παρέμβαση του κ. Χρυσόγονου:

«Καλωσορίζω την έμφαση με την οποία ο εισηγητής στη σημερινή συζήτηση για την ανάπτυξη σε κράτη εκτός της Ένωσης ζητά βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα του δημόσιου χρέους. Υπογραμμίζω την αναφορά της εισήγησης στην ανάγκη ενός σταθερού νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση δημόσιων χρεών, όπου χρειάζεται, με στόχο την ελάφρυνση του χρέους και την αποφυγή μη βιώσιμης υπερχρέωσης των κρατών.

Το πρόβλημα όμως δεν υφίσταται μόνο για χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και μέσα στην ευρωζώνη, όπου πλειάδα κρατών έχουν σωρεύσει δημόσιο χρέος ανώτερο του 120% του ΑΕΠ τους, δηλαδή διπλάσιο και πλέον από το επιτρεπόμενο κατά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ανώτατο όριο. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της Ευρώπης και να συζητούμε μόνο για τις χώρες του τρίτου κόσμου. Αφήστε κατά μέρος τις ιδεοληψίες της λιτότητας και δώστε ανάσα στις κοινωνίες».