Ζητούμενο παραμένει αν θα ληφθεί απόφαση για το κούρεμα ή όχι των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην EΚΤ και αυτό θα «απαντηθεί» στη νέα κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν να τηρηθεί στάση αναμονής που θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

Οι επαφές της ελληνικής πλευράς θα κορυφωθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στους εταίρους και το ζήτημα του χρέους.

Ο Τζέιμς Νίξον, οικονομολόγος της Oxford Economics, αναφέρει στο Bloomberg πως «όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και γίνονται σε κλίμα καλής πίστης, η ΕΚΤ δεν θα θελήσει να ταρακουνήσει τα πράγματα. Θα συνεχίσει να αναφέρεται στην πολιτική πρόοδο και θα αυξάνει τον ELΑ και να κρατάει τις απαιτήσεις ασφάλειας αμετάβλητες. Αν φανεί πως δεν υπάρχει πολιτική πρόοδος, τότε η στάση της θα αλλάξει αμέσως».

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και συναντήσεις και με άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδέχεται επίσης να υπάρξει συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια ευρύτερη ομάδα στα πρότυπα της Επταμερούς πριν από δύο μήνες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) επιθυμούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, ανέφερε χθεςη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.


Στο άρθρο της με τίτλο «Διάσωση, με κάθε κόστος», επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω υποστήριξη των Ευρωπαίων, ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.


Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΕΤΧΣ δεν θα αφήσουν αμέσως την Αθήνα να καταρρεύσει, αν δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ακόμη και έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός, η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα.

Μέσω του ELA οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από μια ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής ενός δανείου η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως διευκρίνισαν οικονομικοί κύκλοι στην Handelsblatt.

Τα σενάρια για την απόφαση

Τα σενάρια για τις πιθανές αποφάσεις παρουσιάζουν οι Financial Times και η δημοσιογράφος Claire Jones από την Φρανκφούρτη στο άρθρο με τίτλο: «Η ΕΚΤ παγιδευμένη στην πολιτική, αντιμέτωπη με μια ψηφοφορία για τα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδας».

Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι «αν και η ΕΚΤ δεν αναμιγνύεται με την πολιτική, έχει παγιδευτεί από την πολιτική της ευρωζώνης» καθώς τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θα συζητήσουν την πιθανότητα σκλήρυνσης της στάσης σε ότι αφορά τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και «είναι πιθανό τα 2/3 των μελών του ΔΣ να υποστηρίξουν αυτήν την κίνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το κούρεμα που είχε επιβληθεί στα ελληνικά collaterals αποκαταστάθηκε πέρυσι, όταν η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και εκτιμά ότι το ΔΣ εξετάζει τώρα την μείωση των επιπέδων τους «από τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ στα 88 δισ. που από τους γνωρίζοντες κρίνεται ως μια μετριοπαθής μετατόπιση».

Οι γερμανικές πιέσεις για τον ELA

Σε ότι αφορά τον ELA, η δημοσιογράφος θεωρεί ότι τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού, θα αποτελεί ένα πιο σκληρό μέτρο. «Μερικά από τα γεράκια του διοικητικού συμβουλίου έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι μια πτώχευση της Ελλάδας που θα ακολουθηθεί από έξοδο από την νομισματική ένωση, θα άφηνε τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να πληρώσουν τη νύφη. Ο «αρχηγός» των σκληρών, Γενς Βάιντμαν της Bundesbank, έχει κάνει σαφή τη θέση του, όταν δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι δεν ήταν η δουλειά της ΕΚΤ να παράσχει χρηματοδότηση απλώς για να αγοράσει περισσότερο χρόνο μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της».

Η εφημερίδα επικαλούμενη ένα πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα αναφέρει ότι η Γερμανική κεντρική τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες πίεσε να σταματήσει η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA καθώς αυξήθηκε ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας. «Τα περισσότερα μέλη του ΔΣ θα θεωρήσουν την διακοπή του ELA ως ένα ακραίο μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύγχανε να ανταποκριθεί σε μια σημαντική υποχρέωσή της, όπως η πληρωμή της επόμενης δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία πρόκειται να γίνει στις αρχές Ιουνίου».


Οι ευθύνες των τεχνοκρατών

Οι Financial Times τονίζουν ότι σε ότι αφορά την αύξηση του ορίου για την αποδοχή των εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ, και αυτή βρίσκει την ηχηρή αντίδραση από τα γεράκια του ΔΣ συμπεριλαμβανομένης και της Bundesbank, που θεωρούν ότι οι παραχωρήσεις της ΕΚΤ θα αποτελούν παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.

Όπως πάντως καταλήγει, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία και μεταξύ των μετριοπαθών ότι τελικά οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ θα είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να βγάλουν την Ελλάδα από την νομισματική ένωση.

Facebook Comments