Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα για την διαπραγμάτευση από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

MarketNews

Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα για την διαπραγμάτευση από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ   , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Υπερψηφίστηκε την Κυριακή, όπως αναμενόταν, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε δια ανατάσεως των χειρών, ενώ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν λευκό. 

Νωρίτερα, απορρίφθηκε με 95 ψήφους κατά, 75 υπέρ και ένα λευκό, από την ΚΕ η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας .

«Όχι στη μνημονιακή συμφωνία, ναι σε αμοιβαία επωφελή λύση» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές στην πολιτική απόφαση που κατατέθηκε στην ΚΕ από την πλειοψηφία και υπερψηφίστηκε στο κομματικό όργανο. Στο τετρασέλιδο κείμενο το κυβερνών κόμμα προειδοποιεί δε τους δανειστές με στάση πληρωμών σε περίπτωση που «τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο». «Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά το κείμενο.

«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία αλλά το ότι απορρίπτει τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση» σημειώνεται. 

Στην πολιτική απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.

Το κυβερνών κόμμα σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού, δηλαδή:

Α) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Β) Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις 
Γ) Αναδιάρθρωση του χρέους
Δ) Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσει, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες 

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ». Παράλληλα, τονίζεται ότι «είναι εξίσου απαραίτητο οι «όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφρύνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν». 

Τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, και παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, αμφισβήτησε νωρίτερα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης, o οποίος μάλιστα φέρεται να αποκάλεσε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «μαντρόσκυλο.»

«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το λαό σε περίπτωση συμφωνίας μη συμβατής με το πρόγραμμά μας» επισήμανε δε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.