Κανένας επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα όσο υπάρχει η απειλή του Grexit. Για να έχει ελπίδες ανάκαμψης η οικονομία θα πρέπει να είναι βιώσιμη μια συμφωνία, θα πρέπει δηλαδή να μειώνει την πιθανότητα Grexit στο μηδέν. Δεν αρκεί δηλαδή να κλείσει μια συμφωνία «βιτρίνα» συμβολική προς χάρην των άμεσων πληρωμών του Κράτους.
 
Χρειάζεται μια συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί και θα θέλει να την εφαρμόσει και όλοι (επενδυτές, καταθέτες, δανειστές κλπ.) θα το βλέπουν αυτό ως βασικό σενάριο.
 
Για να είναι δυνατό αυτό, εκτός από το ρεαλιστικό των προβλέψεων που θα περιλαμβάνει, θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα υπέροχο οικονομικό σχέδιο. Έναν στόχο για τον μέσο πολίτη ώστε να πιστέψει ότι πέραν της ασφάλειας που θα του δίνει, πληρώνοντας τους υφιστάμενους και τους νέους φόρους που θα προβλέπει, θα μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.
 
Τον παράγοντα ασφάλεια μην το υποτιμάτε. Φάνηκε πως απογειώθηκαν ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες το περισυνό πρώτο εξάμηνο (μετά ήρθε ο ανασχηματισμός και οι Γιακουμάτοι), όταν η συγκυβέρνηση έβγαζε αέρα σταθερότητας και δεκάδες δις. επενδυτικών κεφαλαίων εισήλθαν στην οικονομία βάζοντας αέρα στα ρημαγμένα από την ύφεση πανιά της.
 
Αυτό το υπέροχο οικονομικό σχέδιο θα μπορούσαν να το χρηματοδοτούν σημαντικά κοινοτικά κεφάλαια, ξένοι επενδυτές με παρουσία ήδη στην χώρα, αλλά και νέα κεφάλαια που αναζητούν αποδόσεις. Απαραίτητο ωστόσο συνθετικό αυτού του προγράμματος ώστε να είναι υπέροχο, θα πρέπει να είναι το κούμπωμα των πολιτικών του με τις έστω και διαφοροποιημένες πεποιθήσεις των ανθρώπων που θα το εφαρμόσουν. Πρέπει  δηλαδή να γίνει κτήμα τους, γιατί για παράδειγμα είναι σημαντική η πώληση του ΟΛΠ, πως θα προσφέρει το εν λόγω εγχείρημα στις επενδύσεις, στην απασχόληση, στα έσοδα από το διαμετακομιστικό εμπόριο.
 
Πρέπει αυτοί που θα το εφαρμόσουν να πιστέψουν σε αυτό, αλλιώς θα έχουμε πάλι τις φαρσοκωμωδίες της τελευταίας 5ετίας, όπου η πίστη στο πρόγραμμα εκφράζονταν μόνο την μέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας.  
 
Παρεπιπτώντος, το ίδιο ισχύει για τις πολιτικές που απαιτούνται εάν ο κ. Τσίπρας πει “όχι”. Την ίδια μέρα θα χρειαστεί επίσης ένα υπέροχο οικονομικό σχέδιο και ανθρώπους να το εφαρμόσουν. Υπάρχει τέτοιο σχέδιο;

Facebook Comments