Την πρόθεση της Αθήνας να προβεί σε στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο CNN Europe ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα καταβάλουμε τη δόση στο ΔΝΤ (σ.σ 1,6 δισ. ευρώ) μόνο υπάρξει συμφωνία», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί. «Όλοι το ξέρουν ότι δεν μπορούμε να καταβάλουμε μεγάλες δόσεις χωρίς συμφωνία» πρόσθεσε πάντως.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν, αφού κάτι τέτοιο ήταν βασισμένο στη λογική ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές.

Πάντως, ο υπουργός αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα. «Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες θυσίες των πολιτών της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε δε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης «απλώς επανέλαβε ό,τι έχω πει κι εγώ πολλές φορές». «Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί» σημείωσε.

«Είναι καιρός οι θεσμοί, και ειδικά το ΔΝΤ να καλύψουν το μέρος του δρόμου που τους αναλογεί το 1/4, έχουμε κάνει τα 3/4. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δόση λιτότητας από κάθε οικονομία μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο (…) δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές της, και δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς μια συμφωνία» προειδοποιεί στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Σημειώνεται ότι οι πιστωτές δεν συμμερίζονται το θετικό κλίμα που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Τα μέτρα που έχει ως τώρα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση απέχουν «αρκετά» από αυτά που χρειάζονται ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, διαμηνύει εξάλλου με συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Facebook Comments