Επιμένει στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε στο Κόκκινο και εκτίμησε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους σε μια συνολική λύση.   

Ο Γιάννης Μηλιός αναφερόμενος στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως “ήταν από τις ουσιαστικότερες που έχουν γίνει, διότι η κρισιμότητα των στιγμών οδήγησε τους συντρόφους σε πολύ σημαντικές τοποθετήσεις, και το χειροκρότημα δεν ήταν τασικό. Αυτό δείχνει ότι το κόμμα μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην κρίσιμη στιγμή”.

Για την διαπραγμάτευση και την συμφωνία, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η συμφωνία δεν πρέπει να παραβιάζει την λαϊκή εντολή, και το σημείο που επέμεινα είναι η χρηματοδότηση, ο εκβιασμός είναι με βάση αυτή, θέλουν να πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανειστών. Για να γίνει το νέο πρόγραμμα, να πληρωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις κλπ θα πρέπει να  καθυστερήσει πλέον τις πληρωμές αυτές μέχρι να υπάρξει μία συμφωνία που να ανταποκρίνεται στη δημοκρατία, στη λαϊκή εντολή και την εθνική κυριαρχία.

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια παγκόσμια είναι χαμηλά κι αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα της ρύθμισης του χρέους μπορεί να αναβάλλεται, έτσι ώστε να περνάνε οι αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η χώρα μας είναι ξεχωριστή περίπτωση. Αν προχωρήσουμε σε μια καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, αργά ή γρήγορα θα εκτιμήσουν ότι εδώ πρόκειται περί χρεωστασίου και επομένως θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καταρχήν του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Αυτό ανοίγει την ατζέντα, επιτρέπει μία ισχυρότερη παρουσία της χώρας μας και των θέσεων που εκφράζει η κυβέρνηση να βάλει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους , μιας συνολικής επομένως λύσης, που θα αντιμετωπίζει και το θέμα του δημοσιονομικού κενού αλλά και το χρηματοδοτικό κενό. Θα δημιουργηθούν οι όροι για μια διεθνή συμφωνία”.

Για την χρηματοδότηση τραπεζών από ΕΚΤ, είπε πως  “είναι αδιανόητη μία ασφυξία των ελληνικών τραπεζών, διότι υπονομεύει τη σταθερότητα και την ύπαρξη ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ευρωζώνης”.

“Να μην αγοράσουμε τον εκβιασμό, έχουν τεντώσει το σκοινί μέχρι το όριο, αυτό που έχουν κάνει είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, έχουμε τη δύναμη του ελληνικού λαού και των λαών, κι αν συνεχίσουν αυτή την πολιτική αυξάνει ο κίνδυνος για όλη την ευρωζώνη και την Ευρώπη και να επιμείνουμε στην πολιτική μας της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας”, κατέληξε ο κ. Μηλιός.

Facebook Comments