Επιστροφή σε ήπιο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την επόμενη χρονιά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι πώς θα συνδυαστεί η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη.

«Για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, για το 2014, προβλέπουμε, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στον ραδιοσταθμό ALPHA.

Ο δρόμος είναι δύσβατος, είπε, αλλά «φαίνεται πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί». Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τώρα είναι πώς να συνδυάζουμε την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα έχει κλάδους που μπορούν να γίνουν πρωταθλητές της ανάπτυξης, να τραβήξουν το “κάρο” της ανάπτυξης. Αρχίζουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», ανέφερε.

Η πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να μειώνει φορολογικούς συντελεστές, διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας. Μάλιστα, για τον ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι «αν και στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό – όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο – τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους».

Όσον αφορά στον φόρο ακινήτων, ο υπουργός δήλωσε ότι φέτος θα εισπραχθεί μειωμένος κατά 15% μέσω της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,19% και πρόσθεσε ότι «από του χρόνου θα έχουμε έναν νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, υπενθύμισε τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ότι θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αξιολογούνται θετικά και στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι από την αγορά.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. «Γενικότερα μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της ποιότητας. Το Δημόσιο έχει πολύ καλά στελέχη στο ηλικιακό εύρος από 32-42 έτη. Μαζί με τον κ. Μανιτάκη θα προσπαθήσουμε να περάσουμε διάταξη που θα επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των πολύ ικανών στελεχών, των νέων παιδιών με τις καλές σπουδές και την επαρκή εμπειρία», είπε.

«Εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε κορυφαίες θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση θα δείτε ένα Δημόσιο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα», επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Facebook Comments