Στην υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα ειδών τεχνολογίας την τελευταία διετία οδήγησε η οικονομική κρίση και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat.

Σύμφωνα με στοιχεία της IDC για την ελληνική αγορά, οι πωλήσεις Η/Υ το εννεάμηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 27,4%, στα 501.228 τεμάχια. Η πτώση συνεχίστηκε και το αντίστοιχο διάστημα του 2012, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 394.260 Η/Υ, αριθμός μειωμένος κατά 21,3% σε σχέση με το 2011. H κάμψη της αγοράς επισημαίνεται σε όλες τις κατηγορίες ανάλογα με το είδος (φορητούς και σταθερούς Η/Υ) και τη χρήση (οικιακή ή επαγγελματική). Οι τάσεις υποχώρησης είναι μεγαλύτερες στην κατηγορία των υπολογιστών για οικιακή χρήση, καθώς οι προτεραιότητες των καταναλωτών έχουν πλέον διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την Hellastat, οι επιχειρήσεις του κλάδου που προμηθεύουν τους δημόσιους φορείς με Η/Υ και λοιπά προϊόντα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών. Από τον τομέα του λιανικού εμπορίου έχουν ήδη αποχωρήσει αρκετά μεμονωμένα καταστήματα, υπό το βάρος του έντονου ανταγωνισμού των αλυσίδων σε επίπεδο τιμών και κυρίως ποικιλίας προϊόντων. Περισσότερο ανθεκτικές στην ύφεση καθίστανται οι εταιρείες που διαθέτουν ενημερωμένη προϊοντική βάση, ενώ διευρύνουν τη διείσδυση τους στην αγορά τα εύχρηστα φορητά προϊόντα τα οποία προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας (π.χ. smart phones, tablet PCs).

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 153 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος υποχώρησε περαιτέρω το 2011 κατά 6%, διαμορφούμενος στα 2,42 δισ. ευρώ. Υποχώρηση εσόδων εμφάνισε το 80% των εταιρειών, με τη μέση κάμψη να σχηματίζεται σε -14,6%.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησαν κατά 39%, στα 43,34 εκατ. ευρώ ενώ οι οριακές προ φόρων ζημιές του προηγούμενου έτους διευρύνθηκαν σε 21,23 εκατ. ευρώ. Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε σε 28,9%, το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκε σε 6,3% (από 5,5% το 2010), ενώ αντιθέτως, το περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε στο 1,2%.

Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε 1,44 και 1,11 αντίστοιχα. Οι υψηλές Απαιτήσεις των εταιρειών (43% του ενεργητικού) εισπράχθηκαν σε διάστημα 4 μηνών. Ωστόσο, η αποπληρωμή των προμηθευτών σε διάστημα 173 ημερών διαμόρφωσε τον εμπορικό κύκλο στο ευνοϊκό επίπεδο των 8 ημερών.

Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,6 προς 1, από 2,4 προς 1 το 2010 λόγω του περιορισμού των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) συνέχισε την καθοδική της πορεία φτάνοντας το 2011 στο 4,7%.

Facebook Comments