Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% το 2015 (εκτίμηση που συμπίπτει με αυτή που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% για το 2014, προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook), που παρουσιάστηκε σε ειδική συνέντευξη τύπου από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ακόμα, προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 23.8% το 2015 και από το 25,8% το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3%, έναντι αποπληθωρισμού -0,8 στο σύνολο της φετινής χρονιάς, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι πλεονασματικό με το πλεόνασμα να υποχωρεί στο 0,1% του ΑΕΠ το 2015 έναντι 0,7% του ΑΕΠ το 2014.

Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων και υποστηρίζει, ως θέση, ότι πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στην αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, και οπωσδήποτε να μην υπάρξει πρόσθετη.

Σύμφωνα με την έκθεση «είναι πολλές οι αβεβαιότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015», αφού –όπως αναφέρει- «η ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν είναι σταθερή και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με σοβαρές αρρυθμίες».

Ο γαλλικής καταγωγής Ολιβιέ Μπλανσάρ, πιστεύει ότι η δυναμική της ανάπτυξης στις χώρες του ευρώ «είναι χαμηλή» και θεωρεί πως ακόμα και στον πυρήνα της Ευρωζώνης η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.

Είναι σημαντικό ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη δεν είναι ικανοποιητικές, ενώ τους φοβίζει ο χαμηλός πληθωρισμός αν και παρεμβαίνει συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Βλέπουν» ότι παρά την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, παραμένουν τα «βαθιά ριζωμένα» -όπως τα χαρακτηρίζει- εμπόδια στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα, ενώ δεν έχει αλλάξει και η διαφορά στο κόστος χρήματος μεταξύ των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης. Υπογραμμίζεται ότι «άντεξαν» οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωζώνη και ότι τα spreads βρίσκονται στα επίπεδα πριν από την κρίση,και έχει υποχωρήσει το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο κ. Μπλανσάρ ζήτησε να μην τερματιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «τα χαμηλά spreads των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ δείχνουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι οι τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι βιώσιμη, αλλά αυτή η αξιοπιστία, η οποία αποκτήθηκε με ακριβό τίμημα, δεν πρέπει να απειληθεί».

Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρονται τρεις εισηγήσεις στις χώρες του ευρώ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

-Αν η προοπτική του πληθωρισμού δεν βελτιωθεί η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πρόθυμη να κάνουν περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων (QE).

-Η δημοσιονομική πολιτική η οποία είναι μόνον ελαφρώς περιοριστική το 2014-2015 για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο, δεν θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρή σε περίπτωση αρνητικών εκπλήξεων ανάπτυξης.

– Μεσοπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να μειωθεί σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα.

Επίσης ζητά από τη Γερμανία να προχωρήσει στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, και αναφέρει ως παράδειγμα την αναβάθμιση και τη συντήρηση των υποδομών μεταφοράς.

Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίστηκε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι άνιση και αδύναμη, αν και συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για φέτος στο 3,3% και για το 2015 στο 3,8%, έναντι του 4% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο.

Ο κ. Μπλανσάρ ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης να ασχοληθούν με την «κληρονομιά», όπως τονίστηκε, της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα με την υπερχρέωση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σημείωσε ότι «οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω και οι χειρότερες προοπτικές με τη σειρά τους επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, τη ζήτηση και την ανάπτυξη».

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή «δεν επέδρασαν στα γειτονικά κράτη» ούτε στις τιμές ενέργειας.

Facebook Comments