Με κάθε μυστικότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία διήρκησε από τις 11 ως τις 12 ελληνική ώρα. Η μόνη τεκμηρίωση ότι όντως πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη είναι η ανάρτηση μιας φωτογραφίας στο twitter με τον εξής τίτλο: «Με καλές συνομιλίες προς μια νέα δυνατή σχέση.»

Ερωτηθείς πριν λίγη ώρα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής για το περιεχόμενο της συνομιλίας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να δώσει την όποια πληροφορία. Στάση σιγής τηρεί και η ελληνική πλευρά. Το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου διεμήνυσε ήδη από χθες το απόγευμα ότι ο υπουργός δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις.

Το Βερολίνο παραπέμπει στους θεσμούς

Η μυστικότητα της συνάντησης σχετίζεται μάλλον με την κρισιμότητα των θεμάτων για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες. Αν και η συνάντηση των δύο υπουργών είχε τον χαρακτήρα «επίσκεψης γνωριμίας» θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή, κατά πόσο θα εφαρμοστούν έγκαιρα τα 76 μέτρα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο ενδιαφέρει κυρίωε την ελληνική πλευρά είναι η ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία και ο ΕΜΣ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση ρήτρας που συνδέει το ύψος της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη. Και σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να πάρει θέση επί του θέματος ή ακόμη να ενημερώσει για δικές του προτάσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο μπρίφινγκ αρκέστηκε στο να παραπέμψει στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα αξιόπιστο σχέδιο»

Το θέμα της παρακολούθησης από τους θεσμούς του μεταρρυθμιστικού έργου στην Ελλάδα και μετά το τέλος των προγραμμάτων είναι ένα θέμα ενδιαφέρει τη Γερμανία. Οπωσδήποτε οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Και σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε τη σημασία του. «Αναμένουμε από την Ελλάδα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάπτυξης», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Η γερμανική επιμονή σχετίζεται με την απόδειξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αποφασιστικό κριτήριο για τη διαπίστωση της βιωσιμότητα του χρέους από τους θεσμούς θα είναι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς την διαπίστωση της βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του.

Facebook Comments