Η ισπανική Δικαιοσύνη ξεκίνησε σήμερα επίσημη έρευνα που αφορά την παροχή «δωρεάν» εταιρικών πιστωτικών καρτών, δηλαδή καρτών χωρίς καμία υποχρεώση αποπληρωμής, από τις οποίες επωφελήθηκαν 80 και πλέον πρόσωπα (κυρίως πρώην διευθυντικά στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμιευτηρίου Caja Madrid) την ώρα που 3 πρώην τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο Ράτο, κλήθηκαν σε απολογία.

Ο δικαστής Φερνάρδο Άδρε του Ανώτατου Δικαστηρίου κάλεσε σε απολογία την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, εκτός από τον πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το διάστημα 2004- 2007, τον πρώην διευθυντή του τραπεζικού ταμιευτηρίου Caja Madrid, Μιγκέλ Μπλέσα, και τον πρώην οικονομικό διευθυντή Ιλδεφόνσο Σάντσες Μπάρκοχ, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή

Τα 86 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση ξόδεψαν 15,2 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 1999-2012 με τις κάρτες που τους είχε χορηγήσει η Bankia. Η προέλευση των κεφαλαίων αυτών παραμένει άγνωστη.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα ηγετικών στελεχών συνδικαλιστικών οργανώσεων ή στελεχών των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας που συμμετείχαν στη διοίκηση της Caja Madrid κι έπειτα της Bankia.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξίδια, έξοδα τα οποία δεν εξηγούνταν βάσει επαγγελματικών αναγκών: η εισαγγελία στηρίχθηκε στα αποτελέσματα ενός εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας που αποδίδει στο Ροδρίγο Ράτο έξοδα 54.800 ευρώ με τις πιστωτικές κάρτες της Caja Madrid έπειτα της Bankia, όπου διετέλεσε διευθυντής από τον Ιανουάριο του 2010 έως την παραίτησή του το Μάιο του 2012.

Ο προκάτοχός του στην Caja Madrid, Μιγκέλ Μπλέσα, είχε ξοδέψει 436.000 ευρώ.

Ο Ραφαέλ Σποτόρνο ξόδεψε με την VIP κάρτα του 223.900 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό προστίθενται, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, δανειακές συμβάσεις ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ που συνάφθηκαν μεταξύ 2004- 2011, ορισμένες με πολύ ευνοϊκότερους όρους από αυτούς της αγοράς.

Η είδηση αυτή αναζωπύρωσε την οργή που είχαν προκαλέσει οι τεράστιες ζημίες αυτής της τράπεζας, γεγονός που είχε επιταχύνει την διαδικασία της «διάσωσης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας

Facebook Comments