Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Moodys για τις τουρκικές τράπεζες και την τουρκική οικονομία λόγω της ισχυρής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, σε νέο της report.

Για τις τράπεζες της χώρας η βουτιά του νομίσματος είναι credit negative, όπως επισημαίνει ο οίκος, υπογραμμίζοντας πως η λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα ενώ από τι αρχές του έτους έχει σημειώσει βουτιά 12% και τον τελευταίο μήνα 8%. Η παρατεταμένη αδυναμία, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει τα NPLs των τουρκικών τραπεζών. Η πτώση της λίρας θα οδηγήσει σε υψηλότερες επιβαρύνσεις από τα προβληματικά δάνεια που θα μειώσουν την αποδοτικότητα των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς δείκτες, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο να μειωθεί η διαθεσιμότητα ξένης χρηματοδότησης.

Καθώς το 33% των τουρκικών τραπεζικών δανείων στα τέλη του 2017 ήταν κυρίως σε δολάρια και ευρώ, εάν η λίρα παραμείνει στα χαμηλά αυτά επίπεδα, τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν. Η επίμονη υποτίμηση θα μειώσει την δυνατότητα των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια και δεν έχουν αντιστάθμιση, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, η υποτίμηση θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, μειώνοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυξάνοντας επίσης τα προβληματικά δάνεια.

Επιπλέον, η υποτίμηση της λίρας θα μειώσει τους κεφαλαιακούς δείκτες αφού αυξάνονται τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού σε ξένο νόμισμα, ενώ το κεφάλαιο σε λίρες παραμένει αμετάβλητο. Η μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων θα περιορίσει επίσης  την ικανότητα των τραπεζών να δανείσουν, περιορίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Για την τουρκική οικονομία, η βουτιά της λίρας σε ιστορικά χαμηλά είναι επίσης credit negative, οπως υπογραμμίζει. Την περασμένη Τετάρτη η τουρκική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα το οποίο εμφανίζεται 60% μεγαλύτερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017, και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται σημαντικά πάνω από τις δυνάμεις της για δεύτερη χρονιά. Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του νομίσματος είναι ιδιαίτερα προβληματική για την οικονομία της χώρας καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά και λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το 2017 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ από 3,8% το 2016, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της ισχυρής ζήτησης για εισαγωγές. Οι εισαγωγές αντιστάθμισαν τη διψήφια αύξηση των εξαγωγών οι οποίες οδηγήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση των εμπορικών εταίρων αλλά και της ανάκαμψης του τουρισμού. Ωστόσο, επειδή οι εξαγωγές της Τουρκίας έχουν ένα ασυνήθιστα υψηλό περιεχόμενο εισαγωγών, μια ασθενέστερη λίρα είναι δίκοπο μαχαίρι για τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών.  Η πτώση της λίρας είναι επίσης υπεύθυνη εν μέρει και για την αύξηση του πληθωρισμού που επιμένει να είναι σε διψήφια ποσοστά από πέρυσι, γεγονός που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο περαιτέρω αδυναμίας της λίρας και αυξανόμενου πληθωρισμού.

Όπως και πέρσι, η ποιότητα της χρηματοδότησης του ελλείμματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να περιορίζεται, με περισσότερες εισροές χαρτοφυλακίου που δημιουργούν χρέη με μικρότερες διάρκειες και λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις. Το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε στα 453 δισ. δολ. το 2017, που αντιστοιχεί στο 53,3% του ΑΕΠ από 47,4% το 2016. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moodys η Τουρκία είναι εξαιρετικά ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ. Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει λιγότερα από 90 δισ. δολ. σε ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία καλύπτουν το ήμισυ του χρέους που ωριμάζει ή που χρειάζεται μετακύλιση.

Όπως προειδοποιεί η Moodys, η λίρα είναι επιρρεπής σε νέα πίεση αν οι αρχές καθυστερήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments