Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που κυκλοφόρησε στην πιάτσα ότι μεταξύ των ονομάτων που έπεσαν στο Μαξίμου σχετικά με την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν και αυτό της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, συζύγου του μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη!

Χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνεται η είδηση αυτή και χωρίς να έχει φτάσει μια τέτοια πρόταση στην οικογένεια, η αλήθεια είναι πως συγκεκριμένοι κύκλοι προέβησαν στην πρωτοβουλία αυτή, να θέσουν δηλαδή στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων το όνομα της κ. Βαρδινογιάννη, μιας γυναίκας δυναμικής, με όραμα για δημιουργία, με φοβερές ευαισθησίες όσον αφορά σε μείζονος σημασίας κοινωνικά ζητήματα, η οποία έχει να επιδείξει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν πέσει ονόματα πολύ σοβαρών προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της πολιτικής, της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ενδεικτικά, αναφέρεται ο κ. Σταύρος Δήμας, πρώην υπουργός και επίτροπος της Κομισιόν, την υποψηφιότητα του οποίου ενθαρρύνει ο Κ. Καραμανλής, αλλά και ο ΔΟΛ! Επίσης ο κ. Πικραμμένος, που αποτελεί επιλογή της οικογένειας Μητσοτάκη, ενώ από τον χώρο του πολιτισμού διερευνήθηκαν τα ονόματα του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη κ. Γαβρά, αλλά και της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ!

Και μετά τις πρώτες έρευνες και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν παρασκηνιακά, αποδείχθηκε ότι η αποδοχή της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην κοινωνία ήταν πάρα πολύ σημαντική, ενώ λέγεται πως σε κάθε περίπτωση τυχόν υποψηφιότητά της θα συγκέντρωνε κοντά στους 200 βουλευτές, με τους 191 –όπως λένε αξιόπιστοι πολιτικοί κύκλοι– να είναι εξασφαλισμένοι. Και το σημαντικότερο είναι ότι η ισχυρή προσωπικότητα της κ. Βαρδινογιάννη διαπερνούσε τα κόμματα και τύγχανε αποδοχής ακόμη και από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, πριν ακόμη το Μαξίμου προχωρήσει έστω σε βολιδοσκόπηση των προθέσεων της κυρίας Βαρδινογιάννη, εάν θα την ενδιέφερε δηλαδή το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην πολιτική ζωή της χώρας ως υποψήφια για το υπέρτατο πολιτειακό αξίωμα, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις μέσα από τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε στη Βουλή ευθέως την κυβέρνηση ότι διευκολύνει επιχειρηματίες και έχει σχέσεις μαζί τους, επικαλούμενος τροπολογίες για μείωση φορολογικών προστίμων. Είναι προφανές πως οι σκέψεις της κυβέρνησης για πρόταση στην κ. Βαρδινογιάννη είχαν από κάπου διαρρεύσει και ο κ. Δραγασάκης, γνωρίζοντας ότι η υποψηφιότητα αυτή διαπερνά και τον ΣΥΡΙΖΑ και του χαλάει τη «σούπα» των εθνικών εκλογών, έσπευσε να προλάβει τον καιρό και να προσπαθήσει να «κάψει» την υποψηφιότητα αυτή.

Και η αλήθεια είναι πως η τροπολογία που επικαλείται ότι δήθεν εξυπηρέτησε τη Μότορ Όιλ ουσιαστικά αποκατέστησε μια αυθαίρετη επιβολή φόρων που πραγματοποιήθηκε καθ’ υπέρβαση του νομικού πλαισίου χωρίς να υποστηρίζεται από καμία βάση. Σκάνδαλο θα ήταν εάν παρέμενε τούτο το αυθαίρετο ιλιγγιώδες πρόστιμο. Η συγκεκριμένη τροπολογία, λοιπόν, αποκατέστησε μια εξόφθαλμη αδικία και τίποτε άλλο. Όμως ο κ. Δραγασάκης την επικαλέστηκε.

Ίσως γιατί πέρα από το στενό κομματικό συμφέρον δεν μπορεί να αξιολογήσει μη κομματικές προσωπικότητες. Ίσως ακόμη γιατί άλλες επιχειρηματικές οικογένειες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχουν καν στην ιδέα μιας υποψηφιότητας όπως αυτή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη!

Για παράδειγμα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος πόσο ευτυχισμένη θα ήταν η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η οποία εκτός των άλλων έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει δυνητικά τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας! Και ίσως οι βλέψεις της αυτές να εγκλωβίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι γνωστό πως η Γιάννα έχει ενδιαφερθεί για τη διαμόρφωση καλών σχέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αμερικανικά λόμπι, όπως το Ίδρυμα Κλίντον, το οποίο κατά καιρούς χρηματοδοτεί μέσω χορηγιών.

Πάντως, για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Αυγής», του επίσημου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Διαπλοκή και τους επιχειρηματίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την κυβέρνηση, ο αρθρογράφος κατονομάζει πλήθος μεγαλοεπιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, ενώ από το δημοσίευμα απουσιάζει παντελώς το όνομα της οικογένειας Βαρδινογιάννη!

Όταν, λοιπόν, επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ διά μέσου του εκδοτικού οργάνου του δεν εντάσσει την οικογένεια Βαρδινογιάννη μεταξύ εκείνων που με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με την κυβέρνηση, προς τι η παρέμβαση Δραγασάκη; Σε τι αποσκοπούσε; Και εν τέλει η κυρία Αγγελοπούλου ήταν η μόνη ισχυρή κυρία που έσκασε από το κακό της όταν πληροφορήθηκε το ενδιαφέρον του Μαξίμου στο πρόσωπο της κυρίας Βαρδινογιάννη, ή υπάρχουν και άλλες στα Βόρεια Προάστια;

Επί του προκειμένου, τώρα, αναμφίβολα μια υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας όπως αυτή της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO έχει και μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη αποδοχή. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι:

Πρώτον, εάν πράγματι η διαρροή για σκέψεις στο Μαξίμου ως προς την κυρία Βαρδινογιάννη είναι αληθής.

Και δεύτερον, εάν η κυρία Βαρδινογιάννη θα ενδιαφερόταν για την πιο υψηλή θεσμική θέση, που τιμά αναμφίβολα και την προσωπική διαδρομή της, ή θα επέλεγε συνειδητά να μείνει έξω από οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή.

Facebook Comments