Oι αγορές έκλεισαν την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, «αποκλείοντας» – σχεδόν – τη χώρα μας από την χρηματοδότηση με τα δικά της μέσα (δηλαδή μέσω των κεφαλαιαγορών) και στέλνοντας και πάλι το κόστος δανεισμού για τα 10ετή ομόλογα πάνω από το 7%. Αξίζει να θυμίσουμε πως όταν αποκλείστηκε η χώρα από τις αγορές το 2010, το κόστος δανεισμού ήταν στο 7,5%…

Η βουτιά στο χρηματιστήριο και το «ξεφόρτωμα» των ελληνικών ομολόγων, η έντονη δηλαδή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, είναι ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο ότι οι διεθνείς επενδυτές πλέον όχι μόνο αρνούνται να αναλάβουν το ρίσκο που εμπεριέχουν οι ελληνική τίτλοι, αλλά αποδοκιμάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το«τέλος» της Τρόικας και του υφιστάμενου προγράμματος και αντιδρούν στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις.

Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας και η αγορά ομολόγων είναι ο καθρέφτης των όρων δανεισμού μιας χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή εικόνα της αγοράς λέει πολλά. Οι εξελίξεις όπως ήταν αναμενόμενο, επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο των παιχνιδιών κερδοσκοπίας πάνω από την Ελλάδα (ακόμη και η λέξη Grexit ξαναγράφτηκε από ξένα μέσα) , αλλά και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες.

Αυτό ακριβώς, το πολιτικό ρίσκο δηλαδή, είναι που φοβίζει τους διεθνείς επενδυτές, με αποτέλεσμα μετά και το χθεσινό sell-off, το χρηματιστήριο να έχει υποχωρήσει 13% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η νέα δημοσκόπηση της GPO που έδειξε ξεκάθαρο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να διακυβευτεί η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Δεν θα ήταν παράλογο λοιπόν να πει κανείς πως οι ξένοι επενδυτές «εκβιάζουν» την Ελλάδα να μην βγει από το Μνημόνιο και πως αν προσπαθήσει να βγει και πάλι στις αγορές, με το επιτόκιο άνω του 7%, δεν θα το πετύχει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η χθεσινή έκθεση της Citigroup η οποία ουσιαστικά ψάχνει να βρει ποιες μετοχές θα… «αντέξουν» σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η αρνητική αντίδραση της αγοράς στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να εξέλθει πρόωρα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, τονίζει το εύθραυστο κλίμα που επικρατεί έναντι της χώρας και προφανώς καθιστά απίθανο να μπορέσει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας τα σχέδιά της.

Το Marketwatch σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί δεν μπορεί κανείς να πάρει τα μάτια του από την Ελλάδα» αποδίδει ξεκάθαρα την βουτιά της αγοράς στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προπορεύεται κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στα σχέδια για έξοδο από το μνημόνιο.

Είναι σαφές πως η αγορά δείχνει τα δόντια της απέναντι στους πολιτικούς χειρισμούς και λέει «stop» στα όποια σχέδια έχει η κυβέρνηση, ενώ υπογραμμίζει πως οι πρόωρες εκλογές έχουν μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της όποιας δημοσιονομικής προόδου έχει γίνει μετά από τεσσεράμισι χρόνια.

Facebook Comments