Ασφυκτικός ο κλοιός για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του
Ιδίως στην οικονομία, ο μύθος περί δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, δηλαδή το τέλος, δικαιολογημένα δεν έχει πείσει τους πολίτες
Ιδίως στην οικονομία, ο μύθος περί δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, δηλαδή το τέλος, δικαιολογημένα δεν έχει πείσει τους πολίτες
Η δήλωση του…«ψύχραιμου», σε σχέση με τον προϊστάμενο του υπουργό Πάνο Καμμένου, υπουργού αναπληρωτή Άμυνας Φώτη Κουβέλη ότι η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά σε «ακήρυχτο πόλεμο» με την Τουρκία, ήταν μοιραίο να αναταράξει ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη στην χώρα μας, καθώς γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση Τσίπρα χάνει ολοένα και περισσότερο την ψυχραιμία της. Καθώς τα μέτωπα αυξάνονται, τα προβλήματα διογκώνονται και τίποτα από όσα έχει μέχρι στιγμής επιχειρήσει δεν της βγαίνει, ούτε στα εθνικά θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Σκοπιανό, ούτε στην οικονομία αλλά ούτε στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως κυρίως η εγκληματικότητα, που αυξάνεται με ραγδαίους κι άκρως ανησυχητικούς ρυθμούς.
Ιδίως στην οικονομία, ο μύθος περί δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, δηλαδή το τέλος, δικαιολογημένα δεν έχει πείσει τους πολίτες, που βλέπουν πίσω από τις διθυραμβικές αυτές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, την προσπάθεια δημιουργίας ενός ευνοϊκού αφηγήματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πάει σύντομα σε πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο εντός του φθινοπώρου 2018, προτού ο κόσμος αντιληφθεί εμπράκτως ότι όχι μόνον η λιτότητα δεν σταματά αλλά μετά και τη νέα περικοπή των συντάξεων στις 1-1-19, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα γίνει ακόμα χειρότερη. Καθώς θα λείψουν από την αγορά πάνω από 2,5 δις ευρώ ετησίως, που είναι η νέα περικοπή των συντάξεων. Με αποτέλεσμα να πληγούν όχι μόνον οι συνταξιούχοι κι οι οικογένειες τους αλλά κι η αγορά, που ήδη στενάζει υπό το ασφυκτικό βάρος της έλλειψης ρευστότητας σε συνδυασμό με τις υπερβολικούς, αβάσταχτους φόρους κι εισφορές, που καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ήδη τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2018, είναι, επιεικώς, απογοητευτικά. Μόνον μέσα στον Φεβρουάριο, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ξεπέρασαν τις 20000. Ενώ 1.088.696 επαγγελματίες και επιχειρηματίες βρίσκονται στον ασφυκτικό κλοιό των κατασχέσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών, δηλαδή περίπου οι μισοί από τους Έλληνες, που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς. Ακόμα είναι χειρότερα τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι μέσα σε ένα μήνα, τον Φεβρουάριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά το εφιαλτικό ποσό των 2 δις περίπου, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση, που έχει παρουσιασθεί από τότε, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε να αυξήσει δραστικά τους φόρους και να εξαπολύσει ανελέητο κυνήγι στους επαγγελματίες, που ζορίζονται αδιανόητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις, που Εφορία κι ΕΦΚΑ, τους επιβάλλουν.
Επιπρόσθετα, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018, εμφανίσθηκε, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, μια μεγάλη τρύπα στα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 300 εκατ. Κι αν τυπικά η κυβέρνηση κατορθώνει να βρίσκεται εντός του στόχου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό επιτυγχάνεται αποκλειστικά και μόνον, από τις κατασχέσεις λογαριασμών και τις ρυθμίσεις οφειλών αλλά κυρίως από την περιστολή των μη μισθολογικών δαπανών, ιδίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που κατά την αριστερή συλλογιστική, θα έπρεπε να είναι το εφαλτήριο για να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα προωθούσε μια αριστερή κυβέρνηση. Αλλά προκειμένου να υπάρξει πλεόνασμα και να πείσει τους δανειστές ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο κ. Τσακαλώτος, σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, δυναμιτίζει την όποια τυχόν μελλοντική ανάπτυξη, μειώνοντας, ουσιαστικά εξαφανίζοντας, το ΠΔΕ.
Όμως οι δανειστές δεν φαίνεται να είναι τόσο προσηνείς προς την κυβέρνηση, όπως στο μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούσαν ότι θα είναι. Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο για να συναντηθεί με το νέο ομόλογο του Ολαφ Σολτζ, παρά τις αρχικές τυμπανοκρουσίες ότι δήθεν αλλάζει στάση η Γερμανία, στέφθηκε με πλήρη αποτυχία. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του γερμανού υπουργού όσο και του εκπροσώπου του, το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, που υποτίθεται ότι παρουσιάσθηκε στον κ. Σόλτζ από τον κ. Τσακαλώτο, επιστράφηκε, ουσιαστικά ως απαράδεκτο. Ένα σχέδιο, που αποτελεί την προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την ενδεχόμενη μείωση του ελληνικού χρέους. Ένα σχέδιο, που ακόμα δεν έχει παρουσιασθεί στην Ελλάδα και στην ελληνική Βουλή αλλά θεωρείται πρόχειρο και μη κοστολογημένο.
Όλα αυτά καθιστούν λίαν επίφοβη την έξοδο από τα Μνημόνια στις 20 του προσεχούς Αυγούστου, παρά τις φιέστες, που το Μαξίμου ετοιμάζει, μπας και κοροϊδέψει και πάλι την κοινωνία. Αλλά όπως αναφέρει το έγκυρο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, «ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να πανηγυρίσει για την καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια κι αυτό τώρα στρέφεται μπούμερανγκ εις βάρος του κι εις βάρος της κυβέρνησης του, που συνεχίζει να επιδεικνύει ασυγχώρητη επιπολαιότητα και προχειρότητα στον χειρισμό των μειζόνων θεμάτων, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Facebook Comments