Στο 2% θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μισή μονάδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και 0,6 μονάδες πιο κάτω από ό,τι προέβλεπε το ίδιο το ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ο οργανισμός υπολογίζει επίσης πως η αύξηση του ΑΕΠ πέρυσι ήταν κατά 0,2 μονάδες μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ανερχόμενη στο 1,4%.

Παράλληλα, θεωρεί πως η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, με τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας να διαμορφώνεται στο 1,8%

Η ανεργία αναμένεται να πέσει στο 19,8% φέτος και στο 18% τον επόμενο χρόνο, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και περίπου δέκα μονάδες υψηλότερα από το σύνολο της ευρωζώνης.

Χαμένες ευκαιρίες (;) και σκόπελοι

Στην πράξη, τα στοιχεία του ΔΝΤ καταδεικνύουν πως η Ελλάδα δεν επωφελείται στο έπακρο από την περίοδο υψηλής ανάπτυξης που απολαμβάνει η ευρωζώνη, ενώ συνάμα οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες, καθώς η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις μετά το 2019.

Μολονότι το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, το Ταμείο προειδοποιεί πως ο κίνδυνος εμπορικών διενέξεων, η ροπή προς τον προστατευτισμό, ο τερματισμός της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και το δημογραφικό πρόβλημα των αναπτυγμένων οικονομιών συνθέτουν μια εικόνα σοβαρών προκλήσεων για το επόμενο διάστημα.

Καλεί δε τις κυβερνήσεις των μελών του να αξιοποιήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ευνοϊκή τρέχουσα συγκυρία ώστε να προετοιμαστούν για πιο δύσκολες ημέρες, ανοικοδομώντας δημοσιονομικά αναχώματα και νομοθετώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στόχοι θα πρέπει να είναι η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η στοχευμένη επένδυση δημόσιων πόρων, κυρίως σε πλουτοπαραγωγικές υποδομές.

«Οι καλοί καιροί του σήμερα δεν θα διαρκέσουν για πολύ» τονίζει στις σημειώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μόρις Όμπστφελντ, προσθέτοντας πως σωστές πολιτικές μπορούν να παρατείνουν την φάση της ανάκαμψης και να μειώσουν τον κίνδυνο απότομης κατηφόρας.

Τυχόν τρικυμίες στην παγκόσμια οικονομία ή εμπόδια στην εύκολη πρόσβαση σε ρευστότητα θα μπορούσαν να πλήξουν την Ελλάδα, η οποία ούτως ή άλλως έχει μικρά περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας. Η χώρα μας οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2022, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να καταγράφει έως το 2060 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2%.

Ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Εμπόριο και τράπεζες

Πολλές από τις συστάσεις του ΔΝΤ προς τα μέλη του έχουν αποδέκτες την κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με τον οργανισμό να επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης ενός ανοιχτού παγκόσμιου συστήματος εμπορίου. Τις τελευταίες εβδομάδες Ουάσιγκτον και Κίνα έχουν ανταλλάξει σειρά απειλών για επιβολή δασμών σε εισαγωγές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ταμείο επισημαίνει όμως και την ανάγκη συνέχισης της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας πως ειδικά στην ευρωζώνη είναι «απαραίτητο» να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, αναφέρει η έκθεση, καθώς το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εμποδίζει ουσιαστικά τις τράπεζες από το να τροφοδοτήσουν με χρήμα την πραγματική οικονομία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η νομισματική ένωση πρέπει να πραγματοποιεί «κουρέματα» ομολογιούχων και προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις σε τράπεζες όπου είναι κατάλληλο, αλλά με βάση συγκεκριμένους κανόνες που θα αποτρέπουν τον αιφνιδιασμό των αγορών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον προβληματικών ιδρυμάτων σε περίπτωση κρίσης και θα περιοριστεί το βάρος που θα πρέπει να επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

 

Facebook Comments