Αμήχανοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι επενδυτές απέναντι στην ένταση της πτώσης των ελληνικών μετοχών, η οποία παραπέμπει στις χειρότερες ημέρες της κρίσης του ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.

“Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν το είχαμε προβλέψει”, λέει ο William de Vries, επικεφαλής ομολόγων της Kempen Capital Management. Ο ρυθμός με τον οποίο διευρύνεται το spread των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων θυμίζει το αποκορύφωμα της κρίσης, λέει ένας ειδικός των νομισμάτων.

Αναζητώντας τους λόγους πίσω από αυτή την εικόνα της κατάρρευσης, οι Financial Times αναφέρονται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στις προβλέψεις του ΔΝΤ για κορύφωση του ελληνικού χρέους στου 174% του ΑΕΠ φέτος. “Αυτό που είναι παράξενο είναι ότι καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι νέα”, σημειώνει η εφημερίδα.

“Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη πηγή του sell off”, δηλώνει ο Alan Wilde, της Barings. “Δεν έχουν υπάρξει στοιχεία που να προκάλεσαν έκπληξη. Πιστεύω ότι εν μέρει συμβαίνει γιατί οι όγκοι στο χρηματιστήριο είναι τόσο χαμηλοί, ώστε δεν χρειάζεται και πολύ για να αποσταθεροποιηθεί”. Όμως, σύμφωνα με τον Wilde, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2010.

Facebook Comments