Ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σημαντικά και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 22 Απριλίου.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής). Πρόκειται για την 19η φορά τους τελευταίους 20 μήνες που καταγράφεται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή της μεταποίησης υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Μάρτιο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης τους τελευταίους 4 μήνες. Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε ελαφρά στις 46,6 μονάδες από 46,4 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Makit Κρις Γουίλιαμσον έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αν και ο PMI έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, η έρευνα σηματοδοτεί μια ανησυχητική εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, με ενδείξεις ότι η υποχώρηση είναι πιθανότερο να ενταθεί παρά να χαλαρώσει τους επόμενους μήνες. Χάρη στην αντιστροφή της τάσης που καταγράφηκε από την έρευνα στην αρχή του έτους, ο PMI υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε πιθανόν κατά περίπου 0,2% – 0,3% στο πρώτο τρίμηνο μετά από μία πτώση κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Ωστόσο, η έρευνα του Απριλίου δείχνει μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, με καθοδικούς κινδύνους. Ανησυχητικό είναι ότι η απώλεια νέων παραγγελιών στις επιχειρήσεις απέκτησε δυναμική, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα και η απασχόληση μπορεί να μειωθούν περισσότερο τον Μάιο. Η νέα μείωση στη Γερμανία θα αυξήσει επίσης τους φόβους ότι η μεγαλύτερη μηχανή ανάπτυξης της περιοχής κινείται αντίθετα, λειτουργώντας ως βάρος στην περιοχή, την ώρα που είναι επίμονη η μεγάλη συρρίκνωση στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Facebook Comments