Διπλός θεωρείται ο στόχος της επίσκεψης των Γάλλων υπουργών στο Βερολίνο: Η Γαλλία αναζητεί καταρχάς την υποστήριξη της Γερμανίας για τον προϋπολογισμό 2015, όπου το έλλειμμα για ακόμα μια φορά ξεφεύγει από το 3% (4,3%), με κίνδυνο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα το Παρίσι αισιοδοξεί να πείσει το Βερολίνο να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για τις δύο χώρες και κατά συνέπεια και για την ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν πηγαίνει μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας από τη Γερμανία να προχωρήσει έως το 2018 σε επενδύσεις 50 δισεκ. ευρώ.

Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ”, ο Σαπέν δήλωσε αναφερόμενος στα 50 δισεκ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να εξοικονομήσει η Γαλλία : «50 δισεκ. οικονομίες σε μας, 50 δισεκ. επενδύσεις σ αυτούς, θα είναι μια καλή ισορροπία», είπε ο υπουργός, δικαιολογώντας ότι για την Γερμανία που από το 2012 παρουσιάζει σε όλους τους τομείς ισορροπημένους δημόσιους λογαριασμούς, «50 δισεκ. πρόσθετων δαπανών συνάδουν με μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

«Μεταρρυθμίσεις έναντι επενδύσεων»: πρόκειται για ένα «πάρε-δώσε» που προτείνουν οι Γάλλοι στους Γερμανούς, οι οποίοι κρατούν απόλυτη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Γαλλία.

Με χθεσινοβραδυνές δηλώσεις στα γαλλικά μίντια ο Εμμανουέλ Μακρόν εξήγησε : « Από τη στιγμή που οι Γερμανοί σιγουρευτούν για τη δουλειά που κάνουμε (μεταρρυθμίσεις) μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τους ίδιους, βοηθώντας μας παράλληλα για να φέρουμε ένα πραγματικό επενδυτικό σχέδιο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία» τόνισε.

Θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για τον Εμμανουέλ Μακρόν εάν κατορθώσει να πείσει για τις επενδύσεις τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έσπευσε χθες με δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο να εξηγήσει : «Δεν θέλουμε ανάπτυξη μέσω πιστώσεων», βασικός στόχος παραμένει το «μηδενικό ομοσπονδιακό έλλειμμα για το επόμενο έτος» που αποτελεί για τον ίδιο « τον μόνο τρόπο εξασφάλισης εμπιστοσύνης».

Για τον Γερμανό υπουργό οι επενδύσεις θα πρέπει να έλθουν κατεξοχήν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιορισθεί στο να δημιουργήσει «ευνοϊκές συνθήκες».

Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Facebook Comments