Απώλειες στο ΧΑ εν αναμονή των stress tests

MarketNews

Απώλειες στο ΧΑ εν αναμονή των stress tests, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Απώλειες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα της Ευρώπης, με την αγορά να τιμολογεί πλέον περισσότερο ρεαλιστικά τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,94% στις 984,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 11 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 0,99% στις 321,20 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,17% στις 135,88 μονάδες.

Τις τελευταίες ημέρες οι αναλύσεις που αποτιμούν τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής ολοένα και πληθαίνουν, δημιουργώντας έντονη νευρικότητα στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Ωστόσο, οι επενδυτές προφανώς δεν λαμβάνουν υπ όψιν το γεγονός ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου προβλέψιμα. Και αυτό γιατί εκτός των stress tests, δηλαδή την εξέταση των ισολογισμών σε συνθήκες δυσμενούς σεναρίου, στα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν και οι αξιολογήσεις της ποιότητας του ενεργητικού (AQR).

Δεδομένης της μη δημοσιοποίησης της μεθοδολογίας αυτών των αξιολογήσεων, σε συνδυασμό με την σύγκλιση των κανόνων αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων που θα επιχειρηθεί, είναι εξαιρετικά επισφαλής η οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες ή μη των τραπεζών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των συναλλαγών. Εν μέσω ρευστοποιήσεων, η Πειραιώς δείχνει να αντιστέκεται κινούμενη σταθεροποιητικά στα 1,22 ευρώ, έχοντας όμως προηγηθεί ένα -3,94% στη χθεσινή συνεδρίαση. Η Εθνική υποχωρεί κατά 1,75% στα 2,25 ευρώ, η Alpha Bank είναι στο -1% και στα 0,5960 ευρώ και η Eurobank στο -2,47% στα 0,2760 ευρώ. Υπό πίεση στο -4,17% και η Αττικής.

Στον FTSE25, η Grivalia (πρώην Eurobank Properties) χάνει 2,87%, η Τιτάν είναι στο -2,46%, η MIG στο -2,06% και η Βιοχάλκο στο -1,96%. Απώλειες 2,52% καταγράφει η Ελλάκτωρ, στο -1,02% είναι ο ΟΤΕ  και η Μυτιληναίος και στο -0,86% η Jumbo.